Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Райнметал" е готова да увеличи производството си на танкове и артилерийски боеприпаси

Танк "Леопард 2" на германска армия, архив.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германската оръжейна компания "Райнметал" е готова да увеличи производството си на танкове и артилерийски боеприпаси драстично, за да се посрещне силното търсене в Украйна и на Запад.

В интервю за Ройтерс изпълнителният директор на оръжейния гигант заявява още, че Германия има капацитета да започне производство на ракетните установки “Хаймарс”, които Съединените щати предоставиха на Украйна.

Агенцията отбелязва, че скоро се очаква да се проведе среща между новия германски министър на отбраната Борис Писториус и ръководителите на оръжейната индустрия в страната.

Основна тема ще бъде как да се ускорят доставките на оръжия в дългосрочен план, тъй като пратките за Украйна, които продължават вече почти година, са изчерпали германските военни запаси. Главният изпълнителен директор на "Райнметал" Армин Папергер също така подчерта, че 51 милиарда евро бюджет за отбрана няма да е достатъчен да се закупи всичко необходимо, а специалният фонд от 100 милиарда евро вече е разпределен и вероятно частично ще бъде “изяден” от инфлацията.

Според ръководителя на германския оръжеен концерн са необходими 300 милиарда евро за всичко необходимо, както и правителствена инвестиция от 700 или 800 милиона евро за откриване на нов завод за барут в Саксония.

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна