Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киев води преговори за доставки на ракети с далечен обсег

Снимка: Украински Въоръжени сили

Украйна води интензивни разговори със съюзниците си за предоставяне на ракети с далечен обсег на действие. Киев въведе санкции срещу стотици компании от Русия и Беларус.

Украинският президентски съветник Михайло Подоляк заяви, че Украйна се нуждае от ракетите, за да унищожи руските артилерийски складове, които само на Кримския полуостров са повече от 100.

Междувременно украинските военновъздушни сили отрекоха написаното в испанския вестник "Ел Паис", че Киев има намерение да придобие 24 изтребителя от съюзниците си, като заявиха, че все още се водят разговори.

Украинската страна въведе санкции срещу над 180 компании от Русия и Беларус. Повечето от тях се занимават с превози, лизинг на транспортни средства и производство на химически вещества. Санкциите включват различни мерки като блокиране на активи, ограничаване на търговските операции и спираме на транзита. Според президента Володимир Зеленски става дума за фирми, които са свързани с превоза на руска военна техника и жива сила.

В събота руските сили са атакували седем общини в Сумска област, съобщиха от местната администрация. Нанесени са щети на жилищни блокове, къщи и обществени сгради.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!