Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон: За нарушения на министерския кодекс Надим Захауи е аут от лидерския пост в Консервативната партия

Надхим Захауи вече не е председател на Консервативната партия във Великобритания.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания Надим Захауи бе уволнен като председател на Консервативната партия за сериозни нарушения на министерския кодекс. 

В писмо до Надим Захауи, публикувано тази сутрин, министър-председателят Риши Сунак заявява, че е "ясно, че в случая с данъчните дела на бившия министър на финансите има сериозно нарушение на министерския кодекс", ето защо го премахва от поста.

През последните дни Надим Захауи бе подложен на сериозен натиск да подаде оставка. Захауи призна, че е платил на данъчните служби дължимото след спорове относно дялове на компанията за социологически проучвания YouGov, на която е съосновател, отбелязвайки, че "допуснатата грешка от негова страна е от небрежност, а не умишлена".

Той не разкри точната сума на постигнато споразумение с данъчните власти, но се предполага, че става дума за глоба от около 5 милиона паунда, която той е платил, когато е бил министър на финансите.

Първоначално Риши Сунак отхвърляше призивите на опозиционните партии и някои депутати в собствената му Консервативна партия да уволни Надим Захауи и разпореди на неговия нов съветник по етични въпроси да извърши проверка дали финансовите дела на председателя на партията и бивш министър са в нарушение на правилата.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени