Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Случаите на проказа в Испания са се увеличили два пъти за последната година

Учител, засегнат от проказа (вляво), се моли с деца на пациенти в Центъра за проказа "Ганди Прем Нивас" край Титагар, Западен Бенгал, Източна Индия, архив, 2018 г. Проказата е едно от най-старите инфекциозни заболявания, познати на човечеството.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В световния ден за борба с проказата стана ясно, че случаите на проказа в Испания са се увеличили два пъти за последната година. Данните са от Държавния регистър на Здравния институт "Карлос III".


През 2022 година в страната са регистрирани 10 нови случая, докато през предходната са би едва 4. Балеарските острови и Астурия са автономните региони са с по двама заразени, следвани от Андалусия, Кантабрия, Валенсия, Мурсия, Галисия и Ла Риоха с по един. Независимо че това не е масова болест, тя все още засяга определени групи от населението. Въпреки че не е много заразна, проказата е вероятно да бъде прихваната при съвместно съжителство.


19 души са болните от проказа в момента в Испания, но инкубационния период може да варира между 3 и 5 години, а първите симптоми да се появят след 20 години. Обикновено това са бледи петна по кожата и изтръпване на крайниците, които, ако не се лекуват ,могат да доведат до трайно увреждане на кожата, нервите, крайниците и очите, причинявайки парализа и увреждания, които в най-лошите случаи са необратими.


Смята се, че проказата е една от четирите водещи причини за инвалидност в света. По данни на Световната здравна организация в 143 страни са регистрирани 140 594 нови случая през 2021 г., като всеки ден в световен мащаб продължават да се откриват 385 нови случая, от които 25 са деца под 15-годишна възраст.


Има публикации, които откриват пряка връзка между това увеличение и появата на Covid-19. Най-засегната е Югоизточна Азия, следвана от Африка, Америка, Източното Средиземноморие и Тихия океан.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.