Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столтенберг призовава Южна Корея да окаже допълнителна военна подкрепа на Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и външният министър на Южна Корея Парк Джин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на Организацията на Северноатлантическия пакт (НАТО) Йенс Столтенберг призова Южна Корея да изпрати допълнителна военна подкрепа на Украйна. Столтенберг е в Сеул - първата спирка от негово пътуване, което ще включва Япония и е насочено към укрепване на връзките със съюзниците на САЩ в лицето на войната в Украйна и нарастващата конкуренция с Китай, предаде Ройтерс.

"В крайна сметка вие трябва да вземете решение, но ще отбележа, че няколко съюзници от НАТО, които са имали като политика никога да не изнасят оръжия за страни в конфликт, сега промениха тази политика", посочи той в свое изказване пред Института за напреднали изследвания "Чей" в Сеул.

Столтенберг също така подчерта значението на "разширеното възпиране", осигурено от ядрени сили като Съединените щати, по отношение на Южна Корея. "Докато виждаме, че авторитарните сили в Русия имат ядрени оръжия и инвестират сериозно в мобилизирането им, докато виждаме какво прави Китай, а също и какво прави Северна Корея, тогава ядреното възпиране все още има изключително важна задача да бъде изпълнено", каза той.

Междувременно Северна Корея предупреди, че думите на Столтенберг могат да доближат региона до конфликт.

Според севернокорейските държавни медии отношенията на НАТО с Южна Корея и Япония може да провокират конфронтация в региона.

"Пътуването на генералния секретар на НАТО до Южна Корея и Япония е прелюдия към конфронтация и война, тъй като носи тъмните облаци на "нова Студена война" в Азиатско-Тихоокеанския регион", се казва в статия, публикувана от държавната Централна корейска новинарска агенция (KCNA).

Според южнокорейската агенция Yonhap тази информация в KCNA е написана от Ким Тонг-мьонг, член на севернокорейската организация за международни политически изследвания. Ким Тонг-мьонг също така обвини Столтенберг, че превръща Украйна в "театър на прокси война".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!