Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Тел Авив Блинкън призова за спиране на насилието

Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси (вдясно) и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън - Кайро, 30 януари 2023
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкънн пристигна в Тел Авив в понеделник за разговори, за да настоява за деескалация на смъртоносното насилие, избухнало в израелско-палестинския конфликт, предава АФП.
Първият дипломат на Вашингтон пристигна в Израел във втория етап от обиколката си в Близкия изток, след като се срещна с египетския президент Абдел Фатах ал Сиси и външния министър на страната в Кайро.
Израел се тресе от нападение в петък, при което бяха убити седем цивилни пред синагога в анексирания Източен Йерусалим, ден след като най-смъртоносният военен набег от години на окупирания Западен бряг отне живота на 10 палестинци.
При пристигането си на летището в Тел Авив Блинкън осъди онези, които празнуваха насилието в Ерусалим и „всякакви други терористични актове, които отнемат невинни животи“.
„Отговорност на всеки е да предприеме стъпки за успокояване на напрежението, вместо да го разпалва“, каза той.
„Това е единственият начин да спрем надигащата се вълна от насилие, която отне твърде много животи – твърде много израелци, твърде много палестинци".
От началото на годината израелско-палестинският конфликт отне живота на 35 палестински възрастни и деца - включително нападатели, екстремисти и цивилни.
През същия период са убити шест израелски цивилни, включително едно дете, и един украински цивилен. Всички бяха застреляни при нападението в петък пред синагогата в селище в Източен Йерусалим.
Съединените щати исторически са поемали водеща роля в дипломацията в Близкия изток, а Египет, който поддържа отношения с Израел, отдавна служи като посредник в израелско-палестинския конфликт, коментира АФП.
Блинкънн трябва да се срещне с израелския премиер Бенямин Нетаняху, който се върна на власт в края на миналата година начело на най-дясното правителство в историята на Израел.
Американският пратеник също ще пътува до Рамала на Западния бряг за разговори с палестинския лидер Махмуд Абас.
Абас се срещна с шефа на ЦРУ Уилям Бърнс в Рамала късно в неделя, за да обсъдят "опасното развитие", каза официалната палестинска информационна агенция Wafa. Американското посолство е отказало коментар пред АФП.
По-рано Блинкън разговаря в Кайро с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси в рамките на обиколката си в Близкия Изток. 
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени