Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Дома на киното на Атанасовден

Солени хора, влюбени в Атанасовското езеро, представят филм за него

Снимка: БФ „Биоразнообразие“

Българска фондация „Биоразнообразие“ организира софийска премиера на филма "Солени хора", посветен на бургаското Атанасовско езеро, край Бургас.

Премиерата ще бъде на Атанасовден по стар стил - 31 януари (вторник) от 19.00 часа в Дома на киното.
След прожекцията е предвидена среща с екипа на филма, а във фоайето пред киносалона ще има „солен“ коктейл и възможност да се запознаете с продуктите с кауза от езерото – кристална и трапезна сол, зелена сол, шоколад с морска сол, сапун Пеликан и др. 

Преди 1 век езерото е било извън Бургас, а днес е част от града. През 1906 г. то е превърнато в солник, за да се спре тогавашната епидемия от малария. Солникът се разширява след Втората световна война. Солта, добивана там, е била с високо качество и добро име.
Това разказаха пред Радио София Глория Маринова (▼) от БФ „Биоразнообразие“.


„Няма друга такава природна територия, която да празнува имен ден, рожден ден, да има специален фестивал, панаир, изложби, арт пленери и резиденции, природозащитни бригади и какво ли още не. Защото няма друго такова място – хем част от един голям град Бургас, хем една почти дива територия, обитавана от стотици видове. През своята над 100-годишна история езерото се е сблъсквало с различни предизвикателства и днешния момент не е по-различен. За да ги представим създадохме специален филм „Солени хора“, сподели Дияна Костовска (), също от БФ „Биоразнообразие“.  

Самата Дияна е един от героите във филма - споделя как се прави бизнес в защитена територия като Атанасовско езеро, което е поддържан резерват, Натура 2000 зона, Рамсарско място и в същото време единственото място, където се добива морска сол. 
Филмът „Солени хора“ е заснет през август 2022 г. Режисьор и сценарист е Александра Вал, оператор Георги Челебиев, музиката и вокалите са на Мила Роберт и Явор Карагитлиев. През кратките истории на четирима природозащитници, свързали живота си с езерото, се разказва неговата собствена 100-годишна приказка, в която няма принцове и принцеси, а само сол, птици и хора.

Според Диана Костовска и Глория Маринова е много важно там, в езерото, да продължи бизнесът и добивът на сол, но в същото време човек и природа да са в една симбиоза. А филмът показва колко е прекрасно това място.

Освен на Диана и Глория, лентата разказва и историите на Радостина Ценова и Спас Узунов.



По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна