Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай с остра реакция сред разговора Петър Павел - Цай Ингвен

Тайванският президент Цай Ингвен наблюдава военно учение по време на посещението си във военна база в Чиай, Тайван, 6 януари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай осъди проведения вчера телефонен разговор между избрания за президент на Чехия Петър Павел и президентката на Тайван Цай Ингвен, предаде Ройтерс.

Говорителката на китайското министерство на външните работи Мао Нин обвини Павел, че не държи на думите си и не може да му се вярва. Китай е изразил силно недоволство от телефонния разговор и е възразил остро пред Чехия, съобщи тя на редовен брифинг.

Говорителката на китайското външно министерство разкритикува новоизбрания чешки президент, че се е отметнал от позицията си, че претенциите на Пекин за самоуправляващия се остров трябва да бъдат зачетени.

Ройтерс определя разговора като дипломатически пробив за Тайван, с който Чехия официално не поддържа отношения. 

Чешкият премиер Петър Фиала заяви днес, че страната му не е променила политиката си спрямо Китай, но в същото време е в добри отношения с Тайван.

"Традиционно имаме добри отношения с демократичен Тайван, това са отношения в областта на икономиката, образованието и науката, и това е нещо хубаво. Чехия зачита и се придържа към политиката на един Китай и нищо не се променя по този въпрос", каза Фиала в онлайн интервю за сайта blesk.cz, цитиран от БТА.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени