Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къде да заведем децата от София през ваканцията им? Крепостта "Кракра“

Снимка: БГНЕС

От днес учениците са в петденевна междусрочна ваканция и ако столичани се чудят къде да ги заведат, при липсата на свободни баба и дядо, можете да отскочите с децата си до Перник и да разгледате крепостта "Кракра" - разположена върху площ от близо 50 дка, тя е една от най-големите в България.

Мястото на крепостта в далечното минало е било със силно стратегическо значение, като тя е служила едновременно и като укрепление, и като резиденция. Историците смятат, че тя е създадена след 809 г., когато хан Крум присъединява към българските земи териториите на днешна София и околностите й (803 – 814 г.).

Средновековната пернишката крепост носи името на българския велможа, военачалник и виден болярин Кракра, живял през втората половина на X и началото на XI век, и водил самостоятелни военни действия срещу Византийската империя.

Кракра е владетел на града по време на управлението на цар Самуил, а във византийските хроники е описван като праведен и честен мъж, отлично подготвен за военни дела и нетърпящ подкупността.

Крепостта е разположена на неголямо скалисто плато на хълма "Крепок", в югозападната част на Перник, между кварталите "Кристал", "Варош", "Дараците" и местността на хълма "Кървавото".

Приятна разходка!




По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени