Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНТ 2 отбелязва 151 години от рождението на Гоце Делчев

Обществената телевизия чества годишнината на националния герой с филма „Още ли бродиш, Делчев войвода!“ на 4 февруари от 18:30 ч.

На 4 февруари 2023 г. се навършват 151 години от рождението на един от най-легендарните революционери в българската история Гоце Делчев.БНТ 2 ще отбележи годишнината на националния герой като излъчи филма „Още ли бродиш, Делчев войвода!“ от 18:30 ч.

Зрителите ще видят уникални кадри, свързани с подвига и съдбата му, ще научат малко известни факти за пренасянето на тленните му останки след гибелта му в село Баница, ще усетят почитта, която получава от обикновените хора в селата и градовете, през които преминава процесията с мощите му на път за Скопие. Авторите на филма разкриват скритото послание за странстването на мощите на Гоце Делчев в три балкански държави.

Документалният филм на БНТ Благоевград "Още ли бродиш, Делчев войвода!" е посветен на живота, борбата и героичната смърт на Гоце Делчев. Историята пази уникални кадри от събитията и дейността на големия български революционер, водач и идеолог на Българските македоно-одрински комитети.Сценаристи на филмовата лента са Красимир Кушев и Валери Яков, режисьор е Валери Яков, оператор е Любен Пенков, композитор - Петьо Кръстев и консултанти са Андрей Пантев и Михаил Неделчев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна