Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският петрол Уралс се търгуваше за $49,48 през януари, но Кремъл не се притеснява

Снимка: Reuters

Руският суров петрол Уралс се търгуваше за 49,48 долара за барел през януари, като нарастващите транспортни разходи влошиха отстъпката, което доведе до спад на цената на основния суров петрол в страната с 42% на годишна база, според данни на руското финансово министерство, цитирани от турската Анадолска агенция.

Официалните данни, публикувани в сряда, показват драстичен спад от 85,64 долара през януари 2021 г. до тазгодишната цена от под 49,5 долара за барел, съобщи турската агенция.

Въпреки и малко по-различни от данните на руското финансово министерство, Platts (част от S&P Global Commodity Insights) оцени руския петрол Уралс на 45,86 долара за барел на 30-ти януари, което представляваше ценова отстъпка от цели 38,77 долара спрямо котировките по същото време на петрол брент.

S&P Global отбелязва, че преди нахлуването на Путин в Украйна, Уралс се е търгувал с около $10 отстъпка спрямо петол Брент.

Западните санкции, включително забрана на ЕС за руски суров петрол по море, която влезе в сила на 5 декември, и горната граница на цените от 60 долара за внос на руски петрол, наложена от Г-7 и техните съюзници, доведоха до пренасочване на търговията с руския петрол Уралс най-вече към Индия и Китай.

В сряда руският вицепремиер Александър Новак каза пред руски медии, че ситуацията с производството и износа на петрол в страната остава стабилна въпреки опитите на Запада да провали приходите от петрол. Новак отбеляза, че цената на петрол Уралс е приемлива.

Той посочи пред телевизия "Россия-24", че има и очаквания за възстановяване на търсенето в Китай, след като инфекциите и смъртните случаи от Covid-19 достигнат своя връх и започнат да се движат в обратна посока. Възстановяването на търсенето в Китай може да повиши цените на Уралс.

Негово изявление последва виртуалната среща на министрите от "ОПЕК +" по-рано в сряда, на която беше взето решение да не се правят промени в квотите за производство на петрол поради несигурността около китайското търсене и руското предлагане през следващите месеци.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна