Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За митовете и научната информация за контрацептивите от доброволците на БМЧК

Д-р Георги Коларов: Контрацепцията не пречи на забременяването

Водещ специалист по ендокринни гинекологични заболявания, експерти от БМЧК и младо семейство са гости в подкаста на БНР "В центъра на системата"

5
Деница Донкова и Даниел Летейски
Снимка: Гергана Хрисчева

Само 3% от жените във фертилна възраст у нас употребяват орални контрацептиви за разлика от Европа и САЩ, където делът им е около 25-30%.

Модерните контрацептиви не са свързани с риск от рак на млечната жлеза, рак на яйчниците, рак на лигавицата на матката, нито с напълняване и нежелано окосмяване, сочат данните на Българското дружество по акушерство и гинекология.

В този епизод ще научите за съвременната орална хормонална контрацепция и защо тя е свързана с допълнителни ползи за женското здраве.

Кога и при кои заболявания не трябва да се приема орална контрацепиция? Защо пушачките не трябва да пият противозачатъчни след 35 - та си година?

Табу ли е все още темата как да се предпазим от забременяване?

В навечерието на 14 февруари - Денят на влюбените ще чуете има ли достоверна и достъпна информация за контрацепцията сред младите хора и какви са заблудите.

У нас се провежда информационната кампания „Жените имат право…“, организирана от Българското дружество по акушерство и гинекология.

Съвременната контрацепция - сексуално и психично здраве за модерната жена

Този епизод на подкаста на БНР - "В центъра на системата" е посветен на модерната контрацепция.

Слушайте епизода тук: 

Гости в епизода са:

✅Д-р Георги Коларов, специалист по ендокринни гинекологични заболявания

✅Петър Цинцарски - главен експерт по "Промоция на здравето и първа помощ" в Дирекция  "Младежки Червен Кръст"

✅Диляна Димитрова - Дирекция  "Младежки Червен Кръст" и доброволец повече от 20 години в БМЧК

✅Младото семейство на близнаци Деница Донкова и Даниел Летейски

Диляна Димитрова и Петър Цинцарски - Дирекция

От разговора ще научите:


✅Кои са митовете по отношение на оралната контрацепция

✅Слаба информираност или страх преобладават при използването на съвременната контрацепция
✅Защо трябва да се доверяваме на гинеколога преди започване на орална контрацепция

✅Води ли използването на орална хормонална контрацепция до повишен риск от рак на гърдата, напълняване, окосмяване или акне

✅Как да подобрим информираността на жените за ползи за при използването на орална контрацепция с естесвен естроген

✅Кои са най-задаваните въпроси от младите хора към експертите от Младежкия Червен кръст

✅Кога се започва използването на орална контрацепция, кога се променя терапията, кога се спира

✅Защо контрацепцията не пречи на забременяването

✅Кога не се използва хормонална контрацепция и кои са контраиндикациите

✅Намаляват или се увеличават абортите у нас

✅Какво не се знае за другите методите за предпазване от забременяване освен чрез орална контрацепция

✅Кога какви методи за контрацепция да се използват
Д-р Георги Коларов

"Моето лично мнение е, че в последно време българката е доста добре ориентирана за начините за контрацепция и има много информацияза тов. По-малката употреба на хормонална контрацепция в България-( 2 - 3 на сто сравнено със страните от ЕС където е 20-30 на сто), се дължи по-скоро на някакви страхове, на някакви притеснения за тези препарати, отколкото на липсата на информация", каза за БНР д-р Георги Коларов, специалист по ендокринни гинекологични заболявания.

"Бих препоръчал на всички жени да не се доверяват на писания в сайтове и на споделеното от други жени в социалните мрежи", каза още д-р Коларов.

Младата двойка от столицата Деница Донкова и Даниел Летейски, които имат близнаци споделиха, че има нужда от повече знания по темата:

"Приемала съм хапчета по препоръка на лекар преди да забременея, защото имам поликистозни яйчници, и целта беше да се урегулира цикълът ми. Иначе сега използваме презервативи и стандартна контрацепция. А за хапчета ми беше обяснено, че се ползват в целия свят. Не съм запозната обаче, сега след като родих, дали мога да започна отнова да ги пия и кога мога да ги спирам", каза пред БНР Деница. Съпругът й Даниел сподели, че той се е информирал от приятели за контрацептивите, защото навремето е нямало толкова много информация, освен ако не се отиде на лекар. Според Деница все още са теми табу много от въпросите, свързави с половото съзряване на момичетата.


"Младите хора днес имат достъп до много информация, но тя не винаги е най-коректната и затова нашите усилия на БМЧК са насочени към това, да им поднесем най-достоверната информация. Въпросите, които ни задават понякога са шокиращи и не искам дори да ги мултипилицирам, което говори, че по тези теми като предпазване от забременяване, аборти, контрацепция не се говори и в семейството", каза за БНР Диляна Димитрова - Дирекция  "Младежки Червен Кръст".

"Ние от БМЧК сме партньори на МЗ от много години в реализацията на Националната "Антиспин кампания" и се опитваме да кажем на младите хора много неща за безрисковото сексуално поведение. Това, което ми прави впечатление е, че младежите и девойките имат интерес, имат желание да научат, съветваме ги дори да си използват профилактични прегледи при общопрактикуващите лекари. Учим ги как да използват контрацепцията и да се предпазват от забременяване. Неслучайно наши партньори са " Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве". Голяма ни цел е младите хора да бъдат информирани. Често ни питат освен презерватива, какви други контрацептиви има, и тук вече е ролята на гинеколозите", поясни Петър Цинцарски - главен експерт по "Промоция на здравето и първа помощ" в Дирекция  "Младежки Червен Кръст".


"Най-големите митове за контрацепцията са свързани с това, че жената напълнява, окосмява се. Днес използваме нови препарати, както като количество, така и като качество на хормоните. Сред оралните хормонални контрацептиви има иновация с естроген от естествен произход.

Оралните контрацептиви може да променят теглото на жената в рамките на един-два килограма. Това се дължи на задържането на течности и когато се спрат хапчетата, теглото се връща в предишните рамки. При 10 на сто от жените се теглото намалява с повече от 2 кг. след прекратяване на приема на оралната контрацепция. При около 15 на сто от жените теглото се повишава с два кг.  Тогава ние сменяме препарата с друг", поясни още д-р Георги Коларов.

По думите му новите препарати дори намаляват окосмяването и акнето, каквито страхове има сред младите жени. Но няма един контрацептив, който да е най-добър и подходящ за всяка жена. Подходът е индивидуален:

"Изборът на препарат не е веднъж и завинаги -  това става с консултация с гинеколога, защото параметрите при жената се променят, появяват се нови препарати. Сред предимствата на новите препарат са висока контрацептивна ефективност, стабилен и предвидим менструален цикъл, метаболитна неутралност, минимална намеса в чернодробните функции и лекарствения метаболизъм на фона на допълнителни ползи за здравето.

"Използването на препарата не пречи за забременяването на жените. Не води до затруднено забременяване или здравни рискове, усложнения. Ние препоръчваме да се спре оралната хормонална контрацепиця , когато жената иска да забременее, да изчака един месец и тогава да започне с опитите за забременяване. Смисълът е на това е, че може да малко да се забави първата овулацията след спиране на приема.

Няма научни данни за тежки последствия при жени, използвали орална контрацепция, но е важно да напомним, че жените пушачки над 35 тодини не трябва да използват орална контрацепция, защото при тях има риск от сърдечно-съдови заболявания и усложнения, обобщи още д-р Коларов.


Броят на абортите у нас продължава да бъде много висок в последните години и страната ни е начело по този показател при жените във фертилна възраст (15-49 г.) в Европейския съюз. Според статистиката за всички страни в Европа България е на 3-о място по брой аборти след Армения и Грузия за същата възрастова група. Абортът е свързан с различни рискове за физическото и психо-емоционалното здраве на жената, с гинекологични усложнения и понякога с невъзможност за майчинство. Всички те са предотвратими чрез съвременните средства за контрацепция с доказана висока ефективност.


Очаквам вашите сигнали, коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg


Всички епизоди на подкаста ще намерите:

Apple Podcasts през iTunes

Viber


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия