Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Бъчваров: Здравната пандемия през 2020 г. предефинира авиацията

Полет за 10 евро скоро ще бъде един хубав спомен

Здравната пандемия през 2020 г. предефинира авиацията, а спадът на полетите надхвърли 80 на сто в глобален мащаб, каза Росен Бъчваров, директор "Връзки с институциите и комуникации" на летище "София". В резултат огромен брой работни места в тази сфера бяха закрити. Когато възстановяването на полетите започна, авиацията се обърна към освободените преди това хора, но много от тях не пожелаха да се върнат обратно на работа. Този тежък дефицит на работна ръка в повечето от големите европейски летища през миналата година доведе до апокалиптични струпвания на пътници, които чакаха да бъдат обслужени по шест и повече часа. Редовно се стигаше и до изпускане на полет, въпреки, че пътниците са дошли на аерогарата четири часа предварително. У нас обаче, на летище "София", това не се случи. И причината е, че летищната управа, въпреки генерираните загуби след спада на полетите, решава да не освобождава нито един от своите служители в периода на пандемията от Covid-19. Поради това през 2022 г. пътниците на летище "София" са имали привилегията да бъдат обслужвани за около 20-тина минути от влизането в терминала, спрямо часовете чакане на хъбовете в Европа, обясни Бъчваров.

Заради евтините самолетни билети от 10-20 евро има осезаем ръст на уикенд туристите. Много хора казват, че при такава цена няма значение до къде ще летят в края на седмицата. Това важи както за полетите от така и до София. Оказва се, че България е атрактивна уикенд дестинация за повечето лоукост авиокомпании. Когато тези туристи дойдат у нас, те помагат на местната икономика. През уикендите българите пък купуват билети за нискотарифните полети от София до Гърция и Италия. Скоро обаче тези навици на пътниците ще бъдат променени, защото евтините билети ще останат в миналото. Високите цени на горивата и енергийната криза в Европа, както и постигането на целите заложени в европейската "Зелена сделка" ще оскъпят чувствително билетите за нискотарифните авиокомпании, каза Росен Бъчваров, директор "Връзки с институциите и комуникации" на летище "София".

Във видео бизнес подкаста "Какво могат парите?" по DIR.BG със Стефан Кунчев, Росен Бъчваров обясни с колко и от кога ще поскъпнат билетите на лоукост авиокомпаниите, както и кои са новите дестинации от и до летище "София". 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени