Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Иванов ще се бори за бронза в Загреб

Георги Иванов
Снимка: БФБорба/Костадин Андонов

Георги Иванов стигна до битка за бронза на турнира Гран при по борба в Загреб (Хърватия).

В категория до 125 килограма свободен стил младият талант стартира с бърза победа с туш за 58 секунди над японеца Таики Ямамото, а след това на четвъртфиналите се наложи с 6:3 над американеца Керон Рашаад Франсиско.

На полуфиналите бронзовият медалист от Евро 2022 до 20 години загуби с туш за 1:36 минута от представителя на Азербайджан Георги Мешвилдишвили.

Така за отличието по-късно днес състезателят на Димитровград ще излезе срещу опитния поляк Роберт Баран, сребърен медалист на Световната купа през 2020-а и двукратен европейски вицешампион.

За Иванов достигането до битлата за бронза е най-доброто класиране при мъжете на състезание от подобен ранг досега. Само преди две седмици талантът стана и шампион на България в тежка категория.

Финалните срещи са тази вечер от 19.00 часа, а за златото Георги Мешвилидишвили ще има за съперник иранеца Амир Заре.

В петък стартират жените, като в най-оспорваната "българска" категория до 62 кг ще излязат три българки -Тайбе Юсеин, Мими Христова и Биляна Дудова, и трите шампионки от големи първенства.

Жребият отреди Тайбе Юсеин, световна и трикратна европейска шампионка, да започне с испанката Лидия Перес, а Мими Христова, номер 1 в Европа от 2020-а, ще стартира срещу канадката Ана Гонзалес.

Дудова, която е световна шампионка и носителка на четири европейски титли в три различни категории, почива в първия кръг, а във втория най-вероятно ще срещне Айсулу Тинибекова (Киргизстан), двукратна номер 1 в света и олимпийска вицешампионка от Токио 2020. Двете се срещнаха на осминафиналите на световното първенство през есента. Тогава българката загуби срещата (2:3), а сега е мотивирана да търси реванш.

При успех и на трите българки, Биляна Дудова може да срещне Мими Христова на полуфиналите, а на финала - Тайбе Юсеин.

В категория до 68 кг София Георгиева стартира срещу Дануте Домикайтите (Литва), трета на Евро 2020.

Утре участието си започват и мъжете в класическия стил. На тепиха ще излязат Айк Мнацаканян (77 кг), както дебютиращият за България Семьон Новиков и Йоан Димитров (87 кг). Жребият ще бъде теглен по-късно днес.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени