Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон: Само 10 от 40 проекта за болници, обещани още от Джонсън, имат разрешения, за да бъдат реализирани

Физиотерапевтите на NHS на протест пред болницата "Сейнт Томас" в Лондон, 26 януари 2023 г. Хиляди физиотерапевти от NHS в Обединеното кралство стачкуват за първи път в продължаващ спор за заплащането и условията на работа.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Само една четвърт от 40-те проекта за изграждане на болници, които бяха в основата на манифеста на Борис Джонсън, с който спечели общите избори през 2019 година, са получи пълно разрешение за планиране, разкрива вестник "Обзървър" на фона на гневни твърдения на босовете в националното здравеопазване, че отново са излъгани.

Британските министри не веднъж са твърдели, че болниците ще бъдат построени до 2030 година, въпреки опасенията на тръстовете в здравеопазването и икономистите, че "печално недостатъчното" финансиране и нарастващите разходи ще провалят плана и ще изложат на риск националното здравеопазване.

Разследване на "Обзървър“ сега показва, че само 10 от общо 40-те проекта имат пълните разрешения, от които се нуждаят, за да бъдат реализирани. Някои проекти имат разрешение за планиране, но не и за строеж. Дори хората, ангажирани в някои от стартиралите проекти заявиха, че вече са изправени пред големи закъснения, а при това положение на здравеопазването се налага често да продължава да разчита на вече грохнали и неизползваеми сгради. 

Заместник-лидерът на либералдемократите Дейзи Купър заяви, че всичко това е скандално, защото правителството на консерваторите е на път да наруши водещото си обещание към националното здравеопазване, като в същото време отказва да признае провала си.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна