Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Седмицата на бързи обороти" - много политически страсти с нов-стар кабинет и един нов министър

На церемонията по приемственост в Министерство на културата - Найден Тодоров (вляво) прие поста от Велислав Минеков - 3 февруари 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Изпращаме поредна седмица на политически страсти - първите дни на февруари ни донесоха нов кабинет с един нов министър, солидна доза обиди и скандали и разговори за бедност, минимална работна заплата и високи цени.

И още: Как видя в "Седмицата на бързи обороти" по "Хоризонт" изминалите 7 дни Светослава Кузманова:

Седмицата започна и завърши с новини около честването на 151-вата годишнина от рождението на Гоце Делчев. В понеделник вътрешният министър на Северна Македония Оливер Спасовски обеща на българския си колега Иван Демерджиев на среща в Скопие, че страната му ще вземе всички мерки, за да бъде осигурено мирното отбелязване на годишнината.

В съботният ден десетки български граждани не успяха да пристигнат в Скопие, включително и журналисти, за да се поклонят пред гроба на Гоце Делчев. Причината, според официалните власти в Република Северна Македония, била срив в системата за граничен контрол заради токов удар. Честването на 151 години от рождението на Гоце Делчев в югозападната ни съседка беше съпроводено с много напрежение, включително и арести. Всичко това се случи въпреки присъствието на българската делегация в Скопие. В столицата на Северна Македония имаше засилени мерки за сигурност, а полицейски хеликоптер кръжеше над града. Българският вътрешен министър Демерджиев счете това за прекалено.

Не закъсня и реакцията на външното ни министерство – като унизително и недопустимо към българския народ и България беше окачествено всичко случило се в съботния ден около честването на годишнината на Гоце Делчев.

Четвъртият парламент за последните 2 години вече е в историята. Отива си с общо 205 внесени законопроекта и приети само 53 закона. 48-то Народно събрание ще се запомни, както и предишните – със скандали, процедурни хватки и в крайна сметка липса на правителство. 

И преди Вежди Рашидов да удари последния парламентарен звънец депутатите прочетоха заключителните си декларации. Десислава Атанасова от ГЕРБ, Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" и Мустафа Карадайъ от ДПС:

И останалите декларации – на Костадин Костадинов от "Възраждане", Корнелия Нинова от БСП, Христо Иванов от "Демократична България" и Стефан Янев от "Български възход":

С думи на благодарност за добре свършена работа се обърна служебния премиер Гълъб Донев към министрите, с които ден по-късно отново заседава, но вече с нов мандат:

Само един се раздели с властта от служебните министри тази седмица – този на културата проф. Велислав Минеков. Още във вторник докато се отчиташе за свършеното през последните 6 месеца скулпторът даде индикации, че три пъти служебно на поста му е достатъчно.

А скандалите бяха в изобилие. Най-големият от тях избухна през есента в Народния театър. Минеков зае страната на режисьора Александър Морфов, а артистите – на директора си Васил Василев. В този конфликт късата клечка изтегли Минеков. Но в духа на доброто възпитание предаде поста на наследника си Найден Тодоров.

И ако мнозина не бяха изненадани от смяната на Минеков, то малцина очакваха мястото му да заеме Найден Тодоров – втори мандат директор на Софийската филхармония, един от най-успешните културни мениджъри у нас, диригент със световна слава, благодарение на който в последните години в България гостуваха големи звезди на класическата музика. А изненадата беше заради факта, че в тези среди на тези постове ангажиментите са планирани и обвързани с договори за години напред и вместването на такава сериозна задача като да си министър е свръхнатоварващо.

А политиците в парламента коментираха единствената промяна в новия стар служебен кабинет със задоволство и шеги:

В петък следобед на тържествена церемония на "Дондуков" 2 президентът Румен Радев назначи за пети път служебен кабинет. Похвали новите стари министри за добрата им работа до сега и ги призова да запазят самообладание, ако има кампания на техен гръб.

Начело на 101-вото правителство на България застана Гълъб Донев, с което се превърна в най-дълго управлявалия служебен министър-председател.

Още същия следобед, след като новия кабинет се закле в Гербовата зала на президентството, се проведе и първото заседание на новото служебно правителство, като премиерът Гълъб Донев представи и единствения нов министър – Найден Тодоров.

А маестрото-министър ще има първа изява в тази двойна роля идния четвъртък, когато на 9 февруари в зала "България" Найден Тодоров ще дирижира националния филхармоничен оркестър в изпълненията му на произведения само на Джон Уилямс – "Извънземното", "Хари Потър и философският камък", "Джурасик парк" и разбира се  - "Междузвездни войни". Билетите за филмовата музика на Уилямс, който ден по-рано ще навърши достолепните 91 години, отдавна са разпродадени.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна