Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Георгиев: Граничните полицаи от РСМ скочиха на бой, получих множество удари, а съм най-малко битият

Адвокатът на българите, задържани на "Деве баир": 6 часа са били с белезници, бити са

| обновено на 05.02.23 в 15:31
Българо-македонската граница е скована от студ, архив – на ГКПП "Гюешево" и от другата страна – пунктът "Деве баир" в РСМ.
Снимка: БГНЕС

Задържаните на македонския пункт "Деве баир" трима българи са държани 6 часа с белезници, били бити,  разказа адвокатът им.


Задържаните в събота към обяд на македонския ГКПП "Деве баир" трима българи от партия "Възраждане" са били държани 6 часа с белезници в полицията в Крива паланка. 
Освободени са след полунощ, като заплатили общо 1 700 евро със съдебните разноски, разказа адвокатът им, който има кантора  в Кюстендил. Двама от тях са и бити, добави той.

Адвокатът на тримата задържани от партия "Възраждане" на два пъти ходил до Крива паланка като техен защитник. Били освободени след полунощ и се прибрали след 1:00 ч. през ГКПП - Гюешево, като трябвало да заплатят 1700 евро общо - по 300 евро глоба на човек и 800 евро разноски по делото. 

Забранено им е да влизат в Северна Македония за срок от 3 години. 

Адвокатът им разказа: "И двамата бяха сини... (Ангел) Георгиев беше явно със счупен нос. Казах им да отидат да си извадят медицинско. Окото - синьо, другите двама нямаха много по лицето синини... Значи, по 300 евро, обаче взеха 1700 евро общо. Другото до 1700 - съдебни разноски, не знам какво-си още и ги пуснаха в 12:30-1:00 часа нощес. 6 часа са ги държали с белезници, тука са ги били - на КПП-то са ги били. На единия телефонът му го няма - изчезнал. Камери имало, щели да правят проучване... Общо 1700 евро платихме снощи с председателя на "Възраждане", лично там в полицията в Крива паланка".

Ангел Георгиев и още двама българи са били бити от полицаи в Република Северна Македония вчера, след като са опитали да влязат в страната, за да окажат почит на Гоце Делчев, потвърди Георгиев, който беше депутат от "Възраждане". На извънредна пресконференция заради случая той каза, че са му приписвани думи, изречени от съвсем друг човек. Освен това са платени на ръка по 150 евро за освобождаването на българите.
Ангел Георгиев от Възраждане/Снимка: БГНЕС, архив
На пресконференцията Георгиев разказа за преживяното:  

"Граничните полицаи от Северна Македония скочиха на бой, лично аз получих множество удари, като аз съм най-малко битият от всички, а лично шефът на пропускателния пункт "Деве баир" удряше шамари на Петко Русанов. Има и закани, цитирам: "Ке ви скършиме..."
От "Възраждане" заявиха, че не е получена подкрепа от българските държавни институции и че ще търсят правата си в европейските институции.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!