Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ямболският музей представя артефакти

Снимка: http://yambolmuseum.eu/

Артефакти, открити по време на проучванията на надгробна могила в община Стралджа, ще представи Ямболският музей в традиционната годишна Национална изложба в столицата. Разкопките са направени миналото лято и включват различни предмети, използвани при погребалните обредни практики.

Проучванията са направенив част от могилен некропол, включващ общо 6 обекта, който се намира на скалисто възвишение, в близост до село Могила. Находките са от ранната бронзова епоха,и ориентировъчно датират от 3-то до 2-ро хилядолетие пр. н.е.Открити са  в гробни ями, вкопани в скалите и дооформени с ломени камъни.  

По-късно в могилния насип са вкопани още 7 вторични погребения от края на ранната и средната бронзови епохи, и той е донатрупан. 

Проучванията са извършени в рамките на договор за научно сътрудничество между РИМ в Ямбол и Карловия университет в Прага. 

В тазгодишната изложба, организирана  ежегодно от Националния археологически институт с музей при БАН, са включени открития и изследвания на 17 музея в страната. 

Откриването на изложбата е на 15 февруари.



По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!