Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС изпраща спасителни екипи и подготвя допълнителна помощ за Турция след силното земетресение

Еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз изпраща спасителни екипи и подготвя допълнителна помощ за Турция след голямо земетресение, ударило Турция и Сирия, заяви в понеделник комисарят на блока за управление на кризи.

ЕС изпраща 10 екипа за издирване и спасяване в градски условия. Те са мобилизирани от България, Хърватия, Чехия, Франция, Гърция, Нидерландия, Полша и Румъния. Това се казва в съвместно изявление на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел и еврокомисаря за управление при кризи Янез Ленарчич. Италия и Унгария също са предложили свои екипи.

Стотици жертви и срутени сгради след мощен трус от близо 8 по Рихтер в Турция

"Екипи от Нидерландия и Румъния вече са на път", каза еврокомисарят Янез Ленарчич, като координационният център на ЕС за реагиране при извънредни ситуации наблюдава тяхното разполагане.

Той каза, че Механизмът за гражданска защита на блока е бил активиран, за да реагира на земетресението, което удари Турция и Сирия, причинявайки смъртта на стотици и разрушения на хиляди сгради и в двете страни.

Ленарчич съобщи, че Турция е поискала да бъде задействан Механизмът на ЕС за гражданска защита.

Европейската спътникова система "Коперник" ще осигури спешни картографски услуги.

ЕС е готов да подкрепи и засегнатите от труса в Сирия чрез своите програми за оказване на хуманитарна помощ, се посочва в съобщението.

Няколко правителства в ЕС обещаха помощ, включително френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц.

"Франция е готова да предостави спешна помощ на населението на място. Нашите мисли са със семействата на опечалените", написа Макрон в "Туитър".

"Следим новините за земетресението в турско-сирийския граничен район с шок", каза Шолц в Twitter. "Германия, разбира се, ще изпрати помощ".

Белгия, Полша, Испания и Финландия също заявиха, че са готови да разположат екипи и да помогнат.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени