Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нефтопроводите в Турция са невредими след мащабното земетресение, продължава преносът на петрол

Нефтопровод "Керкук-Джейхан"
Снимка: Ройтерс

Няма щети по тръбопровода "Керкук-Джейхан", пренасящ петрол от Ирак за Турция, нито по тръбопровода "Баку-Тбилиси-Джейхан", а петролните потоци продължават и по двата нефтопровода след силно земетресение, ударило Турция, заяви пред агенция Ройтерс турски енергиен служител.

Операциите на петролния терминал Джейхан в Южна Турция обаче са преустановени, съобщи корабната агенция Tribeca, добавяйки, че се провежда спешна среща по въпроса.

Терминалът на източното Средиземноморие е на около 155 км от района на епицентъра на труса.

Земетресение с магнитуд от близо 8,0 по скалата на Турция разтърси южна Турция и северозападна Сирия рано сутринта в понеделник, причинявайки смъртта на над 500 души и ранявайки хиляди при срутването на сгради в региона.

По-рано държавен тръбопроводен оператор BOTAS каза, че потоците на природен газ са спрени към провинциите Газиантеп, Хатай и Кахраманмарас и някои други области в резултат на повреда на газопровод.

Сирийската петролна рафинерия "Банияс" (Baniyas) ще преустанови дейността си за 48 часа след смъртоносното земетресение в Турция, съобщи държавната информационна агенция SANA, позовавайки се на изявление на петролното министерство.

Междувременно турските морски власти съобщиха, че пристанището "Искендерун", разположено в южната турска провинция Хатай, е повредено поради днешното силно земетресение.
След инспекциите на щетите морските власти на страанта съобщиха в "Туитър",  че дейността на останалите пристанища на страната продължават, освен тези на "Искендерун".

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени