Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След трагедията в Турция

Посланик Айлин Секизкьок благодари на българите за съпричастността

Н.Пр. Айлин Секизкьок
Снимка: bnt.bg

Приятел в трудни дни се познава. Веднага щом се публикува новината за земетресението, в много ранните часове на деня ми се обади президентът Румен Радев и заяви, че българската държава е готова да ни помогне с всички възможни средства. Той ни увери, че България ще е с нас". Думите са на посланика на Република Турция в България Айлин Секизкьок. В специално интервю за програмата на турски език на Радио България тя благодари за съпричастността на българите. "За нас помощта от съседна България е много важна и значима!”, подчерта пред Севда Дюкянджи посланик Секизкьок.

„Това е най-голямото земетресение в историята на Република Турция. То обхвана 10 области и много държави в близост - Сирия, Йордания, Ливан. Трусовете бяха усетени и в Египет. Разрушенията са огромни. Чрез Радио България искам да благодаря на България, на българското правителство и на целия български народ за подкрепата, която ни оказват. Преди малко излетя и първият самолет със спасителни екипи. Изпратени бяха медицински и хуманитарни помощи. Веднага след това потеглиха и коли с помощи и екипи от спасители. Господ да ги благослови! За нас помощта от съседна България е много важна и значима!”. 

Турция се намира в една от най-активните земетръсни зони в света и подобни бедствия не са рядкост. Поради това страната от години взема извънредни мерки в градустройствения план на градовете и има опит в спасителните действия при подобни природни бедствия

„Да, Турция се намира на земетръсна зона, но нека не забравяме, че целия Балкански полуостров е подобна зона - каза посланик Айлин Секизкьок. - За съжаление, ние усетихме безпощадната сила на природата със земетресението в град Гьолджук на Измитския залив в Мраморно море през август 1999 година. От тогава насам в всички градове е в действие програма за обновяване на градоустройтвото и се прилага нов строителен план. В Турция са в сила много сериозни изисквания срещу земетресенията и природни бедствия. Конструктивно опасните сгради биват разрушавани, а при изграждането на нови контролът е безкомпромисен. Предприехме и специална информационна кампания, която и в този момент е активна сред населението - за действие преди, по време и след земетресение. Отправяме молба към приятелите ни в България и те да предприемат необходимите действия и да бъдат отговорни и подготвени“.   

Трусът от тази нощ с магнитут от 7.8 по Рихтер и последвалите вторични земетресения са предизвикали мащабни разрушения в Югоизточна Турция и граничните райони със Сирия. Съобщава се за стотици загинали и над 2000 ранени до момента. Припомняме, че голямото земетресение през 1999 година в Северозападна Турция беше с магнитуд от 7,6 и отне живота по официални данни на над 17 000 души.

Интервюто с турския посланик у нас, в оригинал, можете да чуете от уеб сайта на Радио България на турски език - ТУК

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!