Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е сред първите, отзовали се на призива за помощ на бедстващите в Турция

Снимка: МВР

След разрушителните трусове рано тази сутрин в Турция и съседна Сирия, от Пловдив този следобед замина международен екип за издирване и спасение в помощ на пострадалите в южната ни съседка. В екипа са включени 58 спасители и огнеборци от цялата страна, както и 20 единици специализирана спасителна техника. Огнеборците от пловдивската противопожарна служба в оперативната група за помощ са 16. Те са обучени за работа при последици от земетресения и имат пълно оборудване за това, включително за издирване на хора под отломките на срутени сгради. По думите на главен инспектор Димитър Бришимов, екипът, формиран в България, ще остане на терен, докато е нужно:

„Тези момчета предварително са пожелали да участват в такъв модул, който е сертифициран в ЕС. Провеждали са многократни тренировки и обучения, включително в чужбина, за да може модулът да бъде съвместим с останалите сили и средства и да има автономност поне за три дена. Те разполагат с вода, храна и всичко необходимо, за да не тежат на страната, където помагат.“

За Турция по-рано днес излетяха и два самолета „Спартан“ на Военновъздушните сили, а Националната асоциация на доброволците в България изпраща утре сутрин специализирани екипи. Сред тях са лекар и трима парамедици, както и хора, завършили специализирани курсове за реакция при земетресения. Един от тях е парамедикът Георги Влайков, ръководител на екип от 10 души от сдружението „Аварийно Спасяване Пловдив“, който в интервю за БНР сподели, че се надява да помогнат по най-добрия начин.

"Точно 20 човека тръгваме утре сутринта – посочи Влайков. – На място държим връзка с колеги, които са спасители в Турция. Положението е доста зле, има много вторични трусове, има много бедстващи хора. Там в момента е зимна обстановката и се спи на палатки.“

15 души на аварийната дирекция на Столичната община, оборудвани със специализирана техника за издирване и спасяване, включително термокамери, вече са на терен. В същото време, още 13 планински спасители към БЧК и пет обучени кучета също се подготвят да тръгнат за Турция.

„Със сигурност ще направим, което е по силите ни – посочи пред БНР Атанас Уков, водач на куче. Ще дадем всичко от себе си. Дано да успеем да помогнем".

В интервю за БНТ вътрешният министър Иван Демерджиев посочи, че България е била една от първите европейски държави, които са се отзовали в помощ на Турция.

По-рано днес, в специално интервю за Радио България, посланикът на Турция в България Айлин Секизкьок благодари на България, на българското правителство и на целия български народ за подкрепата: „Господ да ги благослови! За нас помощта от съседна България е много важна и значима!”, подчерта посланик Секизкьок.

“Приятел в трудни черни дни се познава. Веднага щом се разбра за земетресението, в много ранните часове на деня ми се обади президентът  Румен Радев и заяви, че българската държава е готова да ни помогне с всички възможни средства – каза в програмата на Турски език на Радио България посланик Секизкьок.

В момента Асоциацията на доброволците в България набира средства, за гориво, консумативи, медикаменти и неща от първа необходимост, с които българските екипи да бъдат по-ефективни на терен и най-вече да бъде осигурена безопасността им в изключително тежките условия, при минусови температури. Очаква се те да останат там поне една седмица.

„Нашите момчета и момичета ще спят в полеви условия и се очаква да изпълняват много тежки задачи – посочват от Асоциацията и призовават: – Нека заедно им осигурим всичко необходимо, за да бъдат спокойни и да спасяват човешки животи! Благодарим предварително!".

Можете да дарите като направите превод по сметката на Сдружение „Национална асоциация на доброволците в Република България“:

Уникредит Булбанк АД;

IBAN: BG11 UNCR 7000 1522 2002 11;

BIC: UNCRBGSF

Съставила: Дарина Григорова

Снимки: МВР, МО, ВМА

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна