Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Министрите на икономиката на Франция и Германия са на ключови преговори в САЩ

Брюно льо Мер и Роберт Хабек.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министрите на икономиката на Франция и Германия - Брюно льо Мер и Роберт Хабек, са във Вашингтон за ключови разговори в опит да смекчат негативните последици за европейската икономика от американския закон за намаляване на инфлацията.

След визитата във Вашингтон европейските лидери ще проведат среща на върха, насочена към изготвяне на отговор на протекционистките мерки на САЩ.

В безпрецедентна съвместна инициатива Льо Мер и Хабек ще обсъдят въздействието на американските зелени субсидии и данъчните облекчения, записани в Закона за намаляване на инфлацията. Той насочва 370 милиарда долара в субсидии за енергийния преход на Америка, включително намаляване на данъците за произведени в САЩ електрически автомобили и батерии.

Европейските лидери са притеснени, че американските субсидии могат да подмамят европейски компании да преместят бизнеса си отвъд Атлантика. Брюксел настоява Вашингтон да направи изключения за европейските компании, но съвместната работна група не даде резултат. Американският президент Джо Байдън подчерта през декември в разговорите с френския президент Еманюел Макрон, че антиинфлационният закон няма за цел да навреди на европейската икономика.

Сега във Вашингтон са планирани срещи на икономическите министри Льо Мер и Хабек с министъра на търговията Джина Раймондо и министъра на финансите Джанет Йелън. Тя разговаря вчера с вицепрезидента на Европейската комисия Маргрете Вестагер и подчерта необходимостта от стимулиране на технологичното развитие, за да се ускори преходът към зелена енергия. 

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.