Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна очаква нова руска офанзива

Снимка: Reuters

Украйна очаква нова руска офанзива в източната част на страната. Според украинския губернатор на Луганска област Серхий Хайдай Русия изпраща подкрепления в Източна Украйна, където се водят позиционни битки от месеци.

"Русия струпва все повече боеприпаси. Вече не сме подложени на денонощен обстрел. Постепенно започват да пестят, подготвят се за пълномащабно настъпление", каза Хайдай пред украинска телевизия. Той предположи, че руската офанзива може да започне до дни, като не изключи Москва да използва предстоящата годишнина от руското нахлуване на 24 февруари.

Говорителят на украинското Южно оперативно командване Наталия Хуменюк отбеляза, че руските сили вероятно се концентрират върху започване на настъпателни операции на изток, а не в Южна Украйна.

Киев също планира пролетна офанзива, за да си върне окупираните територии, но чака доставката на обещаните западни ракети с по-голям обсег и танкове. "Точно това Русия се опитва да изпревари", твърди съветник на украинската армия, пожелал анонимност пред "Файненшъл таймс".

Британското разузнаване също очаква Русия да се опита да възобнови настъпателните операции, но засега без успех. В ежедневния доклад на министерството на отбраната се казва, че руските сили не разполагат с боеприпаси и маневрени единици, необходими за успешно настъпление. "Малко вероятно е през следващите седмици Русия да успее да натрупа необходимите сили, за да повлияе значително на изхода от войната", прогнозира британското разузнаване.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени