Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И Dell съкращава хиляди служители

Технологичните гиганти "Амазон", "Майкрософт" и "Гугъл" след намалено търсене на пазара и страх от рецесия неотдавна направиха масови съкращения. Сега към тях се присъединява и компютърната компания Dell ("Дел"), която също обявява за  предстоящо уволнение на хиляди служители.

Компанията, в която работят около 133 000 души, планира да съкрати приблизително 5% от хората. Това означава, че повече от 6500 души ще останат без работа. Компютърният гигант се аргументира, че е принуден да предприеме тези стъпки за намаляване на разходите си в нестабилната  икономическа обстановка.

Джеф Кларк, вицепрезидент на Dell, заяви ,че пазарните условия продължават да се влошават, а бъдещето засега изглежда много неясно.

Спадът на продажбите на компютрите на Dell за последните 3 месеца на миналата година е 37%. Миналия месец консултантската фирма Gartner  съобщи, че през последното тримесечие на 2022 година световните доставки на персонални компютри са намалели с над 28% в сравнение със същия период на 2021 година. Това е най-големият тримесечен спад на продажбите на компютри, откакто фирмата проследява пазара от средата на 90-те години.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!