Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евелина Вълчанова изгражда структурната си живопис с релефни и златисти акценти

Снимка: Евелина Вълчанова

Всичко, което ни заобикаля, е дало сюжет за творби в самостоятелната изложба на Евелина Вълчанова с наименование "Структурна живопис". Всъщност то подсказва общото в платната, събрани през последната година – техниката.

„Може би не е точно живопис, защото има релефни натрупвания, които доближават работите до декоративното изкуство. Форматът за мен не е от значение. Мога да се изразя и на огромно платно, и на салфетка“ каза пред Радио София художничката.

Тя залага на минимализма. Изтъква, че чрез него фокусира вниманието върху нещо конкретно. Така има бързо разгръщане на сюжета и бързо въздействие върху зрителя. Пестеливата палитра предразполага към спокойствие, лежерност.

Не се използват всички цветове на дъгата, но въпреки минималните изразни средства, има и богатство. А предпочитанията си към златистия цвят обяснява така:

„От иконописта сме свикнали да асоциираме златното с вярата, празника, приказното, вълшебното. Дава усещане за нещо ценно, скъпо.“

Изложбата "Структурна живопис" ще бъде открита на 15 февруари в галерия „nOva Art Space“.

„Смята се, че изкуството е за елитна публика, само за познавачи. Каня повече хора да посетят галерия, да разгледат която поискат изложба. Ще се почувстват по-добре“, увери Вълчанова.

Чуйте разговора с нея.


  • Евелина Вълчанова (▲вляво) се занимава с изобразително изкуство от 1998 г. През 2006 г. завършва Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров“ със специалност „Живопис“ под ръководството на Атанас Ташев. Придобива бакалавърска степен в специалност „Изобразително изкуство“, последвана от магистърска степен в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с ръководител проф. Лаура Димитрова. Изявява се в областта на живописта, модния и графичния дизайн. Участва в общи експозиции в избрани галерии и представя новите си произведения в онлайн платформа за изкуство.
По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна