Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

150 години от гибелта на Апостола на свободата

За Васил Левски старозагорският комитет е преден пост на революционната организация

Вестта за арестите след обира в Арабаконак застигнала Дякона в Стара Загора

Паметник на Васил Левски в Стара Загора

На 18 февруари България ще преклони глава за 150-ти път пред великото дело на Васил Левски.  В памет на Апостола на българската свобода с поредица от материали Радио Стара Загора в партньорство с Министерството на културата ще ви разкаже за живота и делото му, с които миналото на област Стара Загора е тясно свързана в този период. Васил Левски оставя важна диря в историята на Стара Загора, Казанлък, Мъглиж и Чирпан. 

Няколко са обектите, които и днес напомнят за пребиваването на Апостола в Ески Загра и околията - реплика на Метоха, в който  е живял, Светиниколско училище, където е учил, стенопис на северната стена на Катедралния храм „Св. Димитър“ и улица в центъра на града, която носи неговото име, килията, в която се е крил в Мъглижкия манастир, къщата на близкия му съратник Георги Данчов в Чирпан, където Зографина рисува и приемания за най-точен портрет на Дякона. 

Днес в предаването Репортер ви припомним за тясната му връзка със Стара Загора, където е основал комитета, приеман от него като преден пост на изграждащата се Вътрешна революционна организация. В тайният си списък Левски именувал този комитет „Едирнели Афазаа“. 

Най-много сведения за пребиваването му в Стара Загора черпим от неговия учител и съратник Христо Шиваров, разказал ги в своите "Бележки по Старозагорското въстание", които бяха публикувани за първи път през 2022 г. по повод 170 г. от рождението на автора им.

А историята от първото до последното посещение на Васил Левски в Ески Загра, с помощта на историците от Регионалния исторически музей в Стара Загора Райна Антонова и Петьо Мирчев, разказва Зорница Семерджиева. /чуйте прикачения звуков файл/.

ТОЗИ ПРОЕКТ Е РЕАЛИЗИРАН С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна