Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чудеса в Турция: Бебета и деца – живи и спасени, изпод руините на труса

Спасеното бебче Мехмет
Снимка: Aslıhan Elibol/Twitter

Вече втори ден Турция е раздирана от трагичните истории на хилядите, загинали под руините на рухналите сгради след двата опостушителни труса, ударили югоизточната част на страната.

И докато броят на жертвите нараства лавинообразно, историите на спасени деца, часове стояли под отломките, внасят лъч надежда у спасителите, че и в скръбта животът трябва да продължи.

И днес продължават свидетелствата за изтръгнати от лапите на смъртта бебета и малки деца, които спасителите изваждат от рухналите като къщи от карти сгради.

Такава е историята на двумесечното бебче Мехмет Чинар, открито живо под отломките на паднала кооперация в Хатай – близо 30 часа след труса, съобщава СNN Turk.

От кадрите, разпространени в Twitter от Ашлихан Елибол, е видно как мъж, изровил бебчето, крещи щастлив, че е открил момченцето живо.

Мъжът веднага се отправя към близка линейка, където бебчето е увито с термо дрехи и одеяла и прегледано от медиците на място.



Историята на Мехмет далеч не е обаче единствената – претърсвайки центъра на Хатай, спасителните екипи чули шумове, идващи от срутена сграда. От руините извадили две деца, останали затрупани цели 26 часа. Веднага след това те са отведени с линейка в болница заради леките им наранявания.

3-годишният Миран Текеш пък бил открит жив под рухнала 5-етажна жилищна сграда в центъра на град Малатия, там той е престоял 22 часа след земетресението, разказва още CNN Turk.

Ердоган обяви тримесечно извънредно положение в десет региона на Турция

Над 5000 са жертвите на труса в Турция и Сирия

По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна