Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градините на Мими Добрева

От утре - 8 февруари в столичната галерия "Астри" може да видите изложбта на Мими Добрева "Градини".

Ето какво сподели за изложбата галеристката Вихра Пешева:

"Винаги съм се удивявала при срещите си с Мими Добрева, как изпод ръката на тази толкова премерена, овладяна, фина жена, избуяват тези мощни, поглъщащи като тропическа растителност картини? Общата им озареност обаче е очевидна.

Напоследък осъзнах Мими Добрева не само като художник. Неотдавна на „Шипка“6,завърши една забележителна изложба: Випуск 77-78 на НХА на проф. Добри Добрев. Голяма част от удоволствието и паметта, породени от тази изложба, дължим на работа на Мими по организирането ѝ. В този, цитирам, легендарен клас, са били заедно Ангел Васев, Андрей Даниел, Антоний Григоров, Валентин Колев, Васил Милчев, Каталина Милева, Матти Кариула, Милко Божков, Мими Добрева, Никола Стефанов, Николай Иванов, Николай Каранфилов, Стефан Стоянов, Стефан Янев, Стефанка Стойчева, Стефка Аройо, Яшарали Тахиров...!

Разказвам всичко това заради знанието, което помага в разбирането на света. В случая на художника. Защото, в крайна сметка, пресечната точка между него и зрителя е картината; художникът търси познание за себе си и света чрез собственото си произведение, както и зрителят го намира там.


Тази изложба, изцяло с произведения в техниката на гваш върху хартия, е втората в творчеството на Мими Добрева. Изобщо, това е рядко показвана техника и е ценна да бъде видяна. Подбрани са 32 пейзажа малък или среден формат, правени в последните години. Самият гваш е доста подобен на температа, но с различен свързвател, даващ възможност на цвета да остане свеж и сочен. Изисква особена техничност в работата, концентрация и същевременно освободеност. Гвашовете са правени от натура, няма измислица в пейзажа, но отношението на авторакъм цвета е особено, аналитично и в голяма степен фовистично. Изчистената достоверност на пейзажа и интензивният тон, правят картините по-скоро регистри на състояния, чувства, стремежи, разбирания, послания за Света като цяло. Цветът тук е особена форма за познание на действителността. В последствие, някои от показаните в тази изложбата картини, са  разработени в техниката на маслената живопис и са ставали части от други изложби или артистични изяви на Мими Добрева.

Някои от пейзажите са правени в сърцето на самата природа, но голяма част от тях са хуманистичен регистър на пейзажа в един реален градски квартал. Поглед от балкона или зад блока, в междублоковите пространства, поглед в двора на оцеляла къща. Отношението обаче е аналогично – натурата е изчистена от излишното, цветът е пречистен от видяната, усетената или желаната хармония и красота.

И погледът почива. Въздъхваме дълбоко, а съзнанието поема от пресечната точка нататък..."


Ето какво пише Мими Добрева, по повод изложбата си:

„Разглеждам пейзажа така, както, когато се запознавам с някого-разглеждам лицето му, срещам погледа, усещам здрависването и енергията му, чувам гласа и тембъра му, после думите; става ми интересно или не, искам да продължа познанството или не... Интуицията ме предпазва от излишно общуване или пък посочва, кое в човека отсреща, респективно в пейзажа срещу мен и около мен, е за мен!

Рисуването с гваш на място в натурата за мен е опознавателно, релаксиращо; това е пътешествие,в което усещам и изследвам (стремя се непреднамерено) подредбата и интригата във формите, опитвам се да разбера съотношенията в цветността. Времето при рисуване на пленер е ограничено заради промяната на светлината. Техниката и особеностите на гваша ми дават възможност бързо да покривам,да изграждам формата и цветните съотношения.

И така, постепенно потъвайки в спецификата на гледката, при съответното осветление,като че се опитомяваме взаимно с нея и тя става"моето място". Понякога това става по-лесно, понякога  не! В някои от тези рисункиоткривам потенциал за продължение в направа на картина върху платно,със спецификата и възможностите на маслената техника.

И заради това, и заради усещането ми за свободно пребиваване в пространството на гледката, обичам това преживяване- пътешествие: рисуване с гваш  на място в натурата на пейзажа!“

Мими Добрева

Мими Добрева е родена през 1953 г. в град Попово. Завършва НХА през 1977 г.в класа на проф. Добри Добрев.Има 16 самостоятелни изложби, както и много участия в артистични проекти в България, Германия, Унгария, Хърватска.

Носител е на редица награди- Награда за живопис на ОХИ, Кюстендил ,1993г. ; Награда за живопис в „Салон 2011“, София;  Наградата за живопис в регионалния конкурс в София на Алианц България, 2014; наградата на СБХ  “Cité Internationale des Arts”- Париж, 1993 г.
Нейни произведения са в колекциите на НХГ, СГХГ, градските галерии в Габрово, Смолян, Монтана, Пазарджик, Добрич, Кюстендил, както и в множество частни сбирки в България, Великобритания, Белгия, Унгария, САЩ и Япония.

Изложбата ще продължи до 25 февруари в галерия Астри,  ул. "Цар Самуил" 34,София.


Снимки: Ани Петрова



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна