Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зависимостите - да им избягаме или да ги заменим с градивни

Снимка: Радио София

Колко бързо трябва да бягаш, за да избягаш от зависимостта?

Този въпрос е особено подходящ към победителя в най-известния маратон по планинско бягане Иво Андреев не само заради последното му увлечение, но и защото е успял да се отърве от тежки зависимости.

Пред Радио София Иво Андреев разказа как е започнал с цигарите - на 13 години, как е стигнал до хероина - на 17, как десетилетия по-късно - след немалко методонови програми и пребиваване в комуни, е настъпил обрат в живота му и е започнала положителната промяна.

"Важното е за си решителен, да поемеш отговорност, да спреш желанието си да се харесаш на другите, да осъзнаеш, че всичко зависи от теб самия", подчерта той.

Отворил е магазин за алкохол и цигари, но осъзнал, че върви срещу себе си. Така започнал да продава плодове, зеленчуци и фрешове. Започнал да се увлича в планинското бягане. През миналата 2022 година участвал в повече от 30 състезания. Издал е и книга - "Анатомия на зависимостите", която може да служи и като наръчник за отказване от цигарите.

По думите на Андреев, човек не може без зависимости но трябва да придобива положителни навици с които да получава свобода, а не ограничения.

Фондация "Конкордия България" провежда поредица от мотивиращи срещи, в които запознава деца и младежи с известни личности и техните постижения в различни области, каза Зорница Симеонова, мениджър "Комуникации" на организацията.

"Радвам се, че Иво Андреев ще е гост в една такава среща и ще разкаже от първо лице собствените си истории, как е стигнал до своите постижения и как ги поддържа. Досега сме срещали децата с танцьори, планински водачи, катерачи, театрали и други. Всяка такава среща дава много на децата и остава паметна в съзнанието им."

На срещата, която предстои - на 9 февруари в Семеен център "Посока", са поканени младежи, социални работници, учители и всички други, които се интересуват лично или професионално от темата за (нарко) зависимостите и как можем да се освободим от тях.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени