Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Земеделското министерство с разяснителна кампания по Стратегическия план; Фермери: Всичко ни притеснява, искат да ни закрият

Има несъвършенства в Стратегическия план, по който ще се управлява българското земеделие за периода 2023-2027 година, но те не могат да се отстранят веднага и с този документ от март започва кампанията за финансовото подпомагане на земеделските стопани. Това стана ясно на срещата с фермери от Великотърновска и Габровска област с екипа на Министерството на земеделието по разяснителната кампания на плана. От своя страна фермерите се опасяват от фалити заради недостатъчно подпомагане. 

Светлана Боянова

Около 8 милиарда евро е финансовата помощ по Стратегическия план за земеделието за новия програмен период. Започнати са преговори на европейско ниво за увеличаване на финансовата помощ за България, в които да бъдат отчетени променените икономически и геополитически фактори, но парите няма да покриват изляло разходите на земеделските стопани, заяви във Велико Търново Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации: 

"Няма план, няма и да има план, който да покрие всичко на всички изобщо", каза Боянова. 

Над 150 фермери от Великотърновско и Габровско дойдоха, за да чуят новостите в стратегическия план: 

"Тя идеята е да ни закрият. Трябват им консуматори, не им трябват производители. Според мен без бой работата няма да се оправи", смятат фермери. 

И още: "Почти всеки производител е немислимо да изпълни изискванията или е доста трудно, тогава какъв е смисълът от така нареченото субсидиране, нали сме приоритет?" 

"Всичко ни притеснява – липсата на пасища, абсолютно неправилното им разпределение, своеволието на общините. Държавата не оказва никакъв контрол върху тях". 

Стратегическият план не осигурява пасища и не иска да фалира фермерите, посочи Светлана Боянова и допълни, че новото е обединяването на директните плащания и развитието на селските райони. 

"Защото идеята е едно евро, без значение по директни ли ще е, по селски райони ли ще е, накрая е обвързано с конкретен резултат – брой хектари, покрити примерно с био производство, или брой животни подпомогнати, защото са от застрашени породи", каза Боянова.  

Изискванията по екологичните мерки, които до сега минаваха като допълнителни "зелени" плащания, сега стават изискване по основното плащане, поясни Светлана Боянова в отговор на фермерите, които се притесняват как ще изпълняват екомерките, и посочи, че действително има проблеми с практическото им приложение. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.