Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралия планира да махне китайските камери от чувствителни обекти

Ричард Марлс - министър на отбраната на Австралия
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Австралия ще премахне произведените в Китай охранителни камери от някои правителствени сгради, за да гарантира, че са "напълно защитени", заяви в четвъртък министърът на отбраната на страната Ричард Марлс, предаде АФП.

Така страната последва Съединените щати и Великобритания, които предприеха подобни мерки, с които се спира използването на произведени в Китай камери в чувствителни обекти на правителствените органи.

Великобритания предприе действия през ноември миналата година поради опасения, че китайски компании могат да бъдат принудени да споделят разузнавателна информация със службите за сигурност на Пекин.

Камерите за сигурност са инсталирани в повече от 200 австралийски правителствени сгради - според официални данни, събрани от опозиционен политик - включително поне една, управлявана от Министерството на отбраната.

Министърът на отбраната Ричард Марлс каза, че служителите ще открият и премахнат всички подобни камери в множеството офиси и съоръжения на министерството на отбраната.

"Това е важно нещо, на което ни беше обърнато внимание, и ние ще го поправим", каза той пред националната телевизия Ей Би Си. "Важно е да направи това упражнение и да се уверим, че нашите обекти са напълно защитени."

Финансираният от правителството национален военен мемориал - комплекс от 140 декара в Канбера - също потвърди, че ще премахне малък брой произведени в Китай камери като предпазна мярка.

Камерите са произведени от компаниите "Хайквижън" (Hikvision) и "Дахуа" (Dahua), които са в черния списък в Съединените щати.

САЩ забраниха вноса на оборудване за наблюдение, произведено от "Хайквижън" и "Дахуа" през ноември миналата година, тъй като то представлява "неприемлив риск за националната сигурност".

Във Великобритания група от 67 депутати и лордове призоваха правителството да забрани "Хайквижън" и "Дахуа" през юли миналата година, след доклади, че оборудването им е било използвано за шпиониране на уйгури в Синцзян.

Именно камера на "Хайквижън" улови бившия министър на здравеопазването Мат Ханкок да целува помощничка в нарушение на противоепидемичните мерки срещу Covid-19 през юни 2021 г., което доведе до неговата оставка.

"Хайквижън" заяви, че е "категорично невярно" да се описва компанията като "заплаха за националната сигурност".

Лявоцентристкото правителство на Австралия се опитва да възстанови отношенията си с Китай от идването си на власт през май миналата година. Китай наложи високи мита върху ключов австралийски износ през 2020 г. в разгара на ожесточен спор с бившето консервативно правителство.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени