Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ямбол на прага на петите поредни избори: Четири мандата, а каква битка само!

За Ямболският, 31-ви избирателен район, са отредени 4 места в Народното събрание. Дали минималният брой мандати е стимул за оспорвани битки между кандидатите или избраниците са ясни предварително, какви са нагласите и очакванията на ямболските глсоподаватели преди поредния предсрочен вот? На тези въпроси – отговорите търси кореспондентът ни Даниела Костова.

Падащият рейтинг на Народното събрание и спиралата от избори, в която попаднахме през последните години, не понижава нито броя, нито ентусиазма на желаещите да отидат в парламента. Потвърждава го и статистиката – и в четирите предсрочно проведени вота за едно депутатско място в Ямбол се борят между 20 и 30 кандидати.

Какви обаче са шансовете на един местен редови партиен член да пристъпи прага Народното събрание? Отговорът отново е в статистиката, а тя сочи, че от Ямболския избирателен район влизат само водачи на листи, а те в повечето случаи не са от Ямбол, или отдавна са напуснали родното място.

Картината е следната:

На първите предсрочни избори през април 2021 г. Ямбол успя да защити позициите си на Червена крепост. Избирателният район е единственият в страната, където социалистическата партия е с водещ резултат. Този резултат обаче отрежда само едно депутатско място за левицата и то е за водача на листата Кристиян Вигенин. В духа на традицията той е водач на листата и съответно депутат, и в следващите три парламента.

Все пак разлика има – на вторите предсрочни избори митът за червената крепост бе развенчан.  С по-малко от процент, резултатът на „Има такъв народ“ бе по-висок от този на Столетницата. Изборите от лятото на 21 година, в Ямбол, се запомниха и с получения от ДПС мандат по системата „Хеър – Ниймайер“. Въпреки че резултатът на партията тук беше само процент и половина, Петър Чобанов влезе в парламента, а „Демократична България“ остана без депутат, въпреки получените над 8% от гласовете.

Бившият областен управител на Ямбол Димитър Иванов също като водач на листата на ГЕРБ три пъти влиза в парламента. Своето място намери и „Продължаваме промяната“ чрез юриста Мирослав Иванов. И „Възраждане“ получи достатъчно подкрепа, а и на два пъти изпрати Никола Димитров в парламента.

На прага на поредната предизборна кампания – картината отново е сходна с тази отпреди няколко месеца.

Водачите на партийните листи, които се очаква да имат свои представители от Ямбол в Народното събрание, вероятно ще са споменатите вече имена. Стимул ли е това за избирателите?

„Точно обратното, както казва българският народ - тази песен сме я чували!“, споделят хората и настояват: „Хората не искат да виждат едни и същи лица и това се доказва с времето!“

„Няма значение какви са хората, важното е да се сменят партиите, погледа, политиките“, категорични са те.

А на въпрос дали е възможно ли БСП да върне позициите си и Ямбол отново да стане  Червеният бастион в страната, избирателите са на противоречиви позиции, тъй като „червеното ядро тук е силно“, но от друга страна „конфликтите в ръководството на партията се отразяват негативно на вота по места“.

С каква нагласа тръгват към изборите вероятните водачи на партийните листи?


Бившият областен управител Димитър Иванов е бил 4 пъти депутат от ГЕРБ. Според запознати кандидатурата му за челното място в листата е безспорна, но той е категоричен, че всеки от колегите му е достоен да защитава интересите на Ямбол в следващото Народно събрание.

Мирослав Иванов все още няма яснота дали ще поведе за трети път листата на „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“, но е готов да го направи.

„Обичам града си, там имам приятели, с екипа ми сме амбицирани да направим много неща“, настоява той.

Кристиян Вигенин от БСП няма особени съмнения за първата позиция. Според него социалистическата партия ще успее да подобри резултата си от последните избори, както на местно ниво, така и в национален мащаб.

В събота Никола Димитров беше определен за водач на листата на „Възраждане“. Той заяви, че му предстои много работа по време на предизборната кампания и с готовност ще защитава интересите на Ямбол и областта, ако бъде избран за депутат.

Когато говорим за Ямболския избирателен район не бива да пропускаме и положителния резултат за жителите на областта от повтарящите се избори. Очертава се през тази година да бъде достроена новата сграда на Областната болница, чието строителство продължава повече от 4 десетилетия. Доизграждането й е неизменна част от предизборните обещания на всички политически сили, а предсрочните избори от своя страна се превърнаха в истински катализатор за довършването на лечебното заведение. Според прогнозите болницата ще е готова до есента, когато пак ще се стягаме за избори. Дали ще са само местни или ще гласуваме отново и за депутати - ще покаже времето!

По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна