Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНТ 2 отбелязва 150 години от гибелта на Васил Левски със специална програма

БНТ 2 посвещава седмицата от 13 до 19 февруари на Апостола на свободата Васил Левски. Каналът за култура и образование на обществената телевизия отбелязва 150-та годишнина от неговата гибел с емблематични документални филми за живота и делото му, всеки ден от 19:00 ч., както и с тематични издания на предаванията „Линия култура“ и „Знание.БГ“.

В понеделник, 13 февруари, „Великите българи: Васил Левски“ ще срещне зрителите с  историци, които коментират измеренията на личността на Левски, разказват за места, свързани с различни етапи от живота му, показвайки снимки, портрети и произведения за него.

Филмът от поредицата за актуална документалистика на обществената телевизия „В кадър“ – „Родът на Апостола“, който БНТ 2 ще излъчи във вторник, 14 февруари, разказва за днешните родственици на Дякона и поставя темата докъде е истината и откъде започва легендата в спомените за него. Вярна ли е забележителната история, свързана с неговата смърт – легендата разказва, че преди да отиде на бесилото, вместо последна дума, Левски  започнал да пее.

В сряда, 15 февруари, „Апостолът и неговият паметник“ ще запознае зрителите със създаването на монумента, издигнат близо до лобното място на Левски през 1895 г., показвайки факти за набирането на доброволни дарения от цялата страна, за архитекта и скулптора на паметника.

В четвъртък, 16 февруари, гледайте „Завещана свобода“ – в основата на историческото изследване са новооткрити в Османския архив в Истанбул документи и снимката, с която Левски е издирван от османските власти. Откритията добавят важни факти за мащаба на комитетските организации, създадени от Апостола, както и нова информация за лицата и събитията, разиграли се около залавянето му преди век и половина.

„И съм ваш като брат… Василий Левски“ в петък, 17 февруари – музикално-документално предаване с участието на камерен хор за старинна музика „Ортодокс“ с песнопения, изпълнявани от Апостола, както и с откъси от негови писма, мисли от бележника му и архивни спомени на негови съвременници.

Събота, 18 февруари от 18:30 ч. – не пропускайте „Свободни на този или онзи свят“ – специален документално-игрален проект на „България от край до край“, посветен на Раковски и Левски, който разказва за срещата между двамата велики революционери по време на Първата българска легия в Белград. Във филмовия разказ са заснети оригинални вещи на Раковски – балтонът, пушката и личното му тефтерче, което се пази в трезора на БНБ.

В неделя, 19 февруари, в деня на честването на 150-та годишнина от неговата гибел, БНТ 2 ще излъчи „Когато Дякона срещна Апостола“ – първият в българската кинодокументалистика филм, който изследва и разкрива образа на Апостола в неговото триединство: духовник, революционер и държавник.  Екипът снима две години, през четирите сезона, на местата, където Левски е бил – в България, Румъния, Гърция и Сърбия. Историци и общественици коментират и споделят малко известни моменти от живота на Дякона, а любимото песнопение на Левски – „Достойно естъ“, изпълнява Негово Светейшество Патриарх Неофит. 

Всеки делничен ден по БНТ 2 предаванията „Знание.БГ“ и „Линия култура“ ще търсят и представят съвременния поглед към личността на Васил Левски, към мястото му в паметта на модерните хора и завещаните ценности, които младите българи искат да следват и пазят. От Варна ще видим открит урок с учениците от 3 и 4 клас, на който децата ще разкажат как разбират саможертвата и свободата, как се подготвят да почетат 150-та годишнина от гибелта на Левски и защо го наричат „най-светлата личност в нашата история“. Русенските ученици ще коментират заветите на Апостола, в Пловдив ще проследят присъствието на Левски в изобразителното изкуство, а децата от Благоевград и региона ще рецитират стихотворения, посветени на Левски в рубриката „Родолюбие“.

Седмицата, посветена на годишнината от гибелта на Апостола, БНТ 2 ще завърши в неделя, 19 февруари,  с излъчването в 22:00 ч. на  „Оратория – реквием „Васил Левски“ на композитора Боян Икономов по текст на Димитър Точев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия