Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рубриката "Апостолът на свободата – 150 години безсмъртие" разказва:

Бургаският архив съхранява документи и снимки на сподвижници на Левски (видео)


В рубриката ни продължаваме да ви разказваме за снимките и документите свързани с Васил Левски и съхранени в Държавния архив в Бургас. Вече ви съобщихме за химна написан за Апостола на свободата от композитора Георги Шагунов и за запазената оригинална снимка на Левски.

Днес ще ви разкажем за негови сподвижници, чиито документи и снимки се пазят в бургаския архив. Един от тях е Иван Цанков, благодарение на който снимката на Левски като участник във Втората българска легия е достигнала до нас.

Иван Цанков

Той също е бил в легията, деен участник в революционната борба  и е сред най – близките съратници на Левски. В свободна България е бил областен управител, два пъти е кмет на Бургас, разказа директорът на архива Данка Георгиева:

"Сподвижник на Левски, участвал в Старозагорския революционен комитет, е Сава Хаджидечев, който става кмет на Бургас. Той е също е един от борците за национално освобождение. В архива се пази негов портрет и малко от неговите спомени във фонда на един наш голям краевед, учител и изследовател Георги Попаянов". 

Сава Хаджидечев

Албум със снимки на семейство Хъшнови се съхранява в бургаския архив.

"Величка Хъшнова е една от най-ревностните укривателки на Левски в Ловеч. Семейството й се мести в София и след това в Бургас. Нейните наследници са предимно лекари и архитекти, които имат значимо място в развитието на града. Нейната внучка, която носи името й, предава документите през 70-те години на миналия век в Държания архив. Албумът на семейството е като една разходка по българското Възраждане, защото в него има снимки на известни съвременници." 

Сем. Хъшнови, Величка Хъшнова със сина и дъщерята си

Други документи, които се съхраняват в архива са на семейство Илич, Христо Илич е сподвижник на Левски в Пловдивския район.

"Запазена е негова снимка и документи на семейството. Роден е в Пазарджик, а после семейството му се мести в Пловдив. Христо става касиер на местния революционен комитет. Той описва няколко срещи с Левски, но спомените му са съхранени в Националната библиотека в София", разказа още Данка Георгиева. 

Христо Илич, първият вляво

Студийна снимка на Филип Тотю, който е бил верен приятел и съмишленик на Левски, се съхраня още в архива в Бургас. Тя е подарена и надписана тук в Бургас, при посещение на войводата в града. И самият той се е подписал на гърба й и се е определил като "българский въстаник Филип Тотю". 

Филип Тотю


Вижте повече във видеото: 

ТОЗИ ПРОЕКТ Е РЕАЛИЗИРАН С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени