Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малкович – майсторът на метаморфозите, покорил Холивуд, превзема и България

Майсторът на метаморфозите, гологлавият чаровник на сцената, мъжът с хърватските корени, покорил Холувид… Джон Малкович.

Същият този американски киноактьор, продуцент и режисьор, който едва не фалира, след като някогашният му мениджър инвестира почти всичко, което звездата е спечелил от ролите си, в пирамидата на Бърни Мадоф.

И днес не казва колко точно е изгубил, но подчертава, че е "много", но сега българската публика ще получи много от него.

Той е с две номинации за "Оскар" зад гърба си в категорията "Най-добра мъжка поддържаща роля" за играта си в два филма - "Място в сърцето" и в "Под прицел".

А кариерата му е блестяща и се простира през пет десетилетия - основно в театъра и киното, за да долети в България и да гостува в три поредни вечери на сцената на Народния театър "Иван Вазов" – на 16, 17 и 18 февруари.

Днес той и неговата партньорка в пиесата "В самотата на памуковите полета" Ингеборга Дапкунайте се срещнаха с българските медии, а екип на БНР го попита: "Какво е да бъдеш Джон Малкович и за какво ви иска да имате повече кураж, смелост и решителност?"

"Не мога да опиша обстойно живота си. Забавен е. Аз доста работя", отговори Малкович. – "Животът ми може би представлява интерес, но за мен той е преходен. А за какво са нужни смелост и кураж? Нужни са смелост и кураж, за да можем да преодолеем и да поставяме под въпрос наративите, които ни предлагат и медиите, и други хора, такива, които вярват безусловно в нещата, които виждат в социалните мрежи.

Да кажем, например – вчера съм се разходил из София. Да, но не бях сам. Имаше и много други хора, които са правили същото. Така че мога да кажа, че социалните мрежи доста навлизат навсякъде, проникват в живота на всеки. Те са като ЩАЗИ (тайните служби на Източна Германия, които имат до средата на 1980-те години мрежа от цивилни доносници). Така че трябва много внимателно да се отнасяме към съдържанието в тях. И да внимаваме. Да не вярваме безусловно на това, което виждаме там".

Попитан какво е усещането всеки път, когато излиза на сцената пред различна публика, актьорът отговори:

"Винаги зависи от подготовката. Трябва да кажа, че това е трудна и наситена постановка. Но 30 години работим екип с Ингеборга Дапкунайте. Така че когато имаме нещо трудно за вършене, винаги е огромно удоволствие, че мога да разчитам на нея. И сега се чувстваме много добре за тази сцена. Тази продукция (пиесата "В самотата на памуковите полета" ) се опитва да покаже какво е влиянието на неизразените желания, тези които не можеш да изразиш или оползотвориш, не можеш или нямаш право. Това е един поглед върху цената не желанията, които човек не може да си позволи да изживее".

Театъра или киното предпочита Джон Малкович: "Израснал съм в театъра и това знам. Киното го изучих. Развих уменията си. И двете ми харесват еднакво".

Вижте цялото интервю:

Пиесата "В самотата на памуковите полета" с участието на Джон Малкович и Ингеборга Дапкунайте ще се играе в Народния театър "Иван Вазов" на 16, 17 и 18 февруари.
По публикацията работи: Екип БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна