Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазарджишко с депутат по-малко – 8. Битка за последния мандат: Коя партия ще го грабне?

С един мандат по-малко, това ще е предизвикателството за Пазарджишкия избирателен район, който за първи път от новата ни политическа история ще изпрати в Народното събрание не 9, а 8 депутати. Голямата битка ще е за последния мандат.

Програмата максимум за традиционните победители ще е да запазят броя на депутати си, въпреки минусът в мандатната аритметика. На последните избори ГЕРБ спечелиха три мандата, „Продължаваме Промяната“ и ДПС по двама, а за БСП и за "Възраждане" остана по един.

Ще има ли разместване на електоралната нагласа в Пазарджик? Репортажът е на кореспондента ни Невена Петрова.

Кой ще отпадне, при изваждането на единия мандат? 

Със сигурност това няма да е ГЕРБ. Амбицията на местната структура е да повиши резултата си от края на миналата година. Партията е строена и подредена, а върховенството на партийната йерархия е модел, който никой не прекрачва, което обяснява и категоричния отказ на местната организация публично да говори.

Силно мотивирани за вота през април са и членовете на ДПС – движението отново ще заложи на водачеството на Делян Пеевски и Йордан Цонев. Това са фаворитите в родопския район, а бастионът на ДПС в 13-ти избирателен район е община Сърница и нито един „Магнитски“ не може да повлияе на това.

Битката в БСП разяжда партията отвътре, а влошените отношения с президента Румен Радев и последния Конгрес на червените допълнително изостриха страстите. Ще оцелее ли партията през април?

От „Продължаваме Промяната“ остро се противопоставят на едно следизборно обединение между бившия си коалиционен партньор и така наречените партии на статуквото. На тези избори играта за тях ще е „Ва-банк“, защото Промяната залагат на предизборното обединение с Демократична България, но при подписването на коалиционния документ в понеделник, не бе уточнен квотния принцип за общото участие в партийните листи. А това още отсега се превръща в проблем.

По този метод „Продължаваме Промяната“ трудно ще се откажат от първите две места в общата партийна листа, тъй като това ще означава един депутат по-малко. Принципът 2 към 1,  е абсолютно неприемлив за хората на Христо Иванов в Пазарджик. А това, което местните лидери на „Да, България“ не искат да признаят е, че структурите по места са категорично против обединението им с „Продължаваме Промяната“. Комуникацията между новите партньори на терен е изключително трудна, а подредбата на партийните листи допълнително ще влоши отношенията, което поставя под въпрос просъществуването на коалицията до местните избори.

„Възраждане“ и ИТН нямат структури в региона. Техният предизборен ход са подписките за референдуми. Кампанията при тях ще се разиграе в социалните мрежи, но едно е сигурно - и двете партии нямат твърди ядра в региона, затова ще се разчита на електоралните гастрольори.

Очакванията са за твърда кампания от всички политически формации, но заявките на електоралната математика, и този път, са за недопускане на свръх доверие към никого. В Пазарджик, битката за последното депутатско място ще е между БСП и „Възраждане“. Кой ще бъде ощетен?

Според ДПС намаляването на мандатните квоти в избирателните райони е неоснователно ощетяване на представителността. 

По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!