Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е част от световното турне на филм на Хилъри Клинтън за ендометриозата

Филмът показва как обществото често отхвърля, подценява и не вярва на жените

2
Цитат от Хилъри Клинтън - изпълнителен продуцент
Снимка: V+O COMMUNICATION

За пета поредна година Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ ще проведе мащабна кампания с цел повишаване на информираността относно заболяването ендометриоза.

В навечерието на Ендо Март 2023, на 28 февруари 2023 г от 17ч. в Дом на киното, гр.София, фондацията ще бъде домакин на специална прожекция от световното турне на филма “Below the belt” (Удар под кръста-порочният кръг на ендометриозата) с продуценти Хилъри Клинтън, Росарио Доусън и Шанън Кон.

Филма “Below the belt” - Удар под кръста-порочният кръг на ендометриозата

Документалният филм представя вдъхновяващите истории на четири пациентки, търсещи отговори за мистериозните си симптоми, за да разкрие важни аспекти на живота с ендометриоза – от менструалното табу и неглижирането на симптомите от лекарите до широко разпространените проблеми в здравните системи по света. Филмът открехва завесата пред личния свят на жените с ендометриоза и влиянието, което това заболяване оказва върху ежедневието им, взаимоотношенията им с близките и професията им.

През призмата на ендометриозата – заболяване, което засяга всяка девета жена, филмът показва как обществото често отхвърля, подценява и не вярва на жените.

„Толкова е влудяващо, че женското здраве все още бива пренебрегвано сериозно! Трябва да направим повече, за да продължим да повишаваме познанието за ендометриозата, и да мотивираме медицинската професия дотолкова, че да ни предостави подкрепата и услугите, от които наистина имаме нужда. Трябва ни подкрепа на национално ниво! След като изгледах филма, осъзнах важността на този проблем, и реших, че искам да направя каквото мога, за да помогна и да продължа този разговор в обществото, за да получим вниманието, което диагнозата ендометриоза заслужава!” - казва Хилъри Клинтън на премиерата на филма “Удар под кръста – порочният кръг на ендометриозата” (Below the belt) в САЩ.

Росарио Доусън - изпълнителен продуцент

Прожекцията на филма ще бъда последвана от кратка дискусия, в която ще се включат изявени медицински специалисти, психолози, журналисти и пациенти.

Както всяка година, фондация “Ендометриоза и репродуктивно здраве” организира безплатни прегледи за жени с ендометриоза в цялата страна през март и април 2023 г.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени