Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солиден ръст на продажбите на дребно в САЩ през януари

Продажбите на дребно в САЩ нараснаха солидно през януари след два месеца на спад благодарение на скок при покупките на моторни превозни средства и на други стоки, което показва продължаващата устойчивост на потребителските харчове въпреки растящите разходи за заемите и все още високата инфлация.

Продажбите на дребно в САЩ нараснаха през януари с цели 3% спрямо декември 2022 г., когато се понижиха с 1,1% и след спад с 1% през ноември, показват данните на Департамента по търговия, публикувани в сряда. Това е най-солидното повишение от март 2021 г. насам и далеч над осредните пазарни очаквания за по-скромен растеж с 1,8 на сто.

Най-голям ръст се наблюдава при продажбите в универсалните магазини (скок със 17,5%), при хранителни услуги и заведения за хранене (със 7,2%), на автомобили и части за тях (с 5,9%), в магазини за мебели (с 4,4%), за електроника и електроуреди (с 3,5%) и при покупките на облекло (с 2,5%). От друга страна продажбите по бензиностанциите остават без промяна.

Изключвайки автомобилите, продажбите на дребно се повишиха с 2,3% след спад с 1,1% месец по-рано, а продажбите без тези на автомобили и бензин се повишиха с 2,6%.

Продажбите на дребно, изключвайки тези за автомобили, бензин, строителни материали и хранителни услуги, нараснаха през януари с 1,7% спрямо декември, когато се свиха с 0,7%, докато осреднените очаквания бяха за по-слабо тяхно повишение с 0,8 на сто. Именно този показател, известен като "контролирана група" при продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ, като днешните силни данни за януари предполагат добро началото на новата година за американската икономика.

Януарските данни показват, че потребителските разходи остават стабилни след забавянето през последните месеци на миналата година, като тяхното нарастване идва на фона на силен пазар на труда, ръст на заплатите и признаци за отслабване на инфлационния натиск.

Индустриалното производство в САЩ пък остана през януари на нивото от декември 2022 г., когато се сви с 1,0% (низходяща ревизия на предишна оценка за спад с 0,7%), докато очакванията бяха за повишение с 0,5%, според данни на Федералния резерв.

Промишленото производството нарасна през януари с 1,0% на месечна и с 0,3% на годишна база, докато минно-добивното производство скочи с 2% спрямо декември и с 8,6% спрямо януари 2022 г. Производството в комуналните услуги пък се сви с цели 9,9% спрямо декември и с 8,9% на година база благодарение на по-мекото време през януари, което доведе и до по-слабо потребление на отопление.

Натовареността на производствените мощности пък се понижи с 0,1% на месечна база до 78,3% и беше надлу с 1,6% спрямо януари 2022 г.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени