Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избирателят във Врачанско – уморен, с усещане за предизвестен край! Избира шестима

Почти едни и същи кандидат-депутати, сходни резултати и отегчени избиратели - така можем да обобщим поредицата от предсрочни избори във Врачанския избирателен район. Общата умора от вота, напрегнатата надпревара за разпределението на шестте мандата, които в последните две години се раздробяват между няколко партии, както и предстоящата битка за общинската власт наесен, внася допълнително напрежение в редиците на местните партийни централи преди поредното гласуване за народни представители на 2 април. За нагласите в региона преди поредния избор е репортажът на нашата кореспондентка Ива Антонова.

Уморен и с усещане за предизвестен край, избирателят от Врачанско, както навсякъде у нас, отново е призован пред урните. На 2 април врачани ще излъчат шестима свои представители в поредното Народно събрание.

Кой ще оглави листите и кой ще фигурира в тях? За отговора, сега на ход са партиите! 

И ако доскоро апетитът да впишат името ти сред кандидат-депутатите беше голям, сега според неофициална информация, знакови фигури от местни партийни структури не се натискат да са на опашката за народни представители за пореден път.

Логично е, когато местата на парламентарните банки са ограничени, а упражнението "избори" се повтаря често, за кратко време, при това в опасна близост до местния вот, който за опитни политици, па макар и с регионално значение, гарантира реално присъствие във властта.


В област Враца от 2009 година досега победата в парламентарните избори е за ГЕРБ, с местни кандидати. В по-голямата част от този период водач на листата е Петя Аврамова, която беше и регионален министър в третото правителство на Бойко Борисов. С нея в последния парламент беше депутат Мартин Харизанов от младежкия ГЕРБ, който събра рекорден брой преференции. Преди него също с впечатляващ преференциален вот в няколко парламента влизаше Красен Кръстев, който сега е областен председател на партията. Според непотвърдена информация, тези три имена са номинирани от местните структури за първото място в листата, но последната дума е на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Има голяма вероятност водач на листата на новата коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България" да бъде Деница Симеонова, досегашен депутат от партията на Петков и Василев. Основание за това предположение е значително по-добрият им резултат спрямо подкрепата за коалиционния им партньор на последния вот в района. В съвместното участие на изборите десни симпатизанти виждат възможност след 10-годишно прекъсване отново да имат представителство в Народното събрание. Кой ще поведе листата на новата коалиция предстои да бъде утвърдено от лидерите й.

Десет са и годините, който делят ДПС от пробива им с депутат от региона. Местни активисти заявяват, че отново са мотивирани и единни да спечелят пореден мандат. Смятат, че той пак ще бъде за Цветан Енчев, защото трите месеца от последния вот са кратко време за промени. 

Също с по един мандат в зачестилите предсрочни избори се представяше в района, познат някога като червен бастион, "БСП за България". От областната структура търпеливо изчакват да спуснат от "Позитано" 20 името на водача, а местните партийни организации гласуват кои ще са след него.

Засега само от "Възраждане" са наясно кой ще оглави листата им. Това е Ивайло Папов, който беше депутат в последния парламент.

По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна