Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смолянско: Много мераклии, малко мандати. Ще подкрепят ли родопчани партиите?

На предстоящите парламентарни пети по ред избори, 22-ри Многомандатен избирателен район Смолян запазва четирите си депутатски мандата. Партийните структури са изморени до краен предел, заради огромната и отговорна работа да организират поредните избори. Какви са нагласите на основните политически играчи? Репортаж на Радостина Чернокова:

И избиратели в областта са изморени от организирането на нови избори, а политическите послания не биха били толкова убедителни, че да мотивират хората да отидат до урните. Разочарованието е повсеместно. На предходните избори до урните излязоха едва 39 864 избиратели от имащите право на глас 97 200 души.

Очакванията са, че петите извънредни парламентарни избори ще препотвърдят резултата от предходните или избирателната активност ще падне още, коментира областният координатор на ГЕРБ-СДС Николай Мелемов.

Припомням, че на последните избори партията имаше 30 гласа по-малко в сравнение с вота на 14 ноември 2021 г., Според Мелемов листата няма да е коренно различна от предишната, защото няма логика. Най-много да има една, две промени.

ДПС запази мястото си на втора политическа сила на двата последни избора. В 48-ото НС вкара двама депутата. Като вторият влезе след преразпределението на гласовете по системата Хеър Ниймаер. Партията увеличи подкрепата си с 916 гласа.

"Продължаваме Промяната" пък имаше 1536 гласа по-малко от резултата на 14 ноември 2021. Сега обединението им с "Демократична България" е единственото, което се явява с нещо ново пред избирателите, коментира пред БНР лидерът ДБ в региона Зарко Маринов, който беше депутат в 47-то НС по метода "Хеър-Ниймаер".

Въпреки че се класира на четвърто място след последните избори с 5156 гласа, "БСП за България" не можа да реализира мандат в Смолян. И това бе за втори път от десетилетия. Според социалистите това най-вероятно се дължи на непознатите за региона лица, които бяха на чело на листите. На изборите през ноември 2021 г водач на листата бе Александър Симов и бе избран за депутат. На следващите също бе посочен, но след несъгласие от местната структура на левицата беше избрана дъщерята на покойния Димчо Михалевски - Петя Михалевска, която на конгреса миналата събота бе изключена от партията. На последните избори партията получи 1176 гласа по-малко спрямо изборите през ноември м.г. Дали този път водач на листата ще бъде местен или привнесен от вътрешността на страната?

На последните парламентарни избори най-драстичното покачване на избиратели в Смолянска област имаше "Възраждане" – гласували 2082 (5,45%). Партията удвои резултата си от предходните избори, когато печели само 1014 гласа. 

Висок бе и броят на хората, отбелязали в бюлетините "Не подкрепям никого"  – 1368, като през 2021 г. 623-ма родопчани не са дали предпочитание към нито една от партиите.

Ще подкрепят ли сега родопчани политиците?

По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна