Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Туризъм.БГ“ води зрителите на БНТ към спираща дъха разходка в пещера "Духлата“

За първи път телевизионен екип успя да влезе и заснеме природната забележителност

На 18 февруари, събота, от 11:00 ч. по БНТ 1 предаването "Туризъм.БГ“ ще отведе зрителите на обществената телевизия към вълнуващо приключение в пещера "Духлата“. За първи път телевизионен екип успява да влезе в природната забележителност и да заснеме спиращи дъха гледки от недрата ѝ.

На 26 януари тази година, водещият на "Туризъм.БГ“ Благой Бойчев, режисьорът Мишо Ланджев, операторите Алекс Самунджи и Андрей Аспарухов, водени от четирима професионални пещерняци – по един водач за всеки от екипа, влизат в пещера "Духлата“. В помощ на телевизионерите е и Анри Хаздай от пещерен клуб "Академик“, който осигурява безопасността и екипировката на телевизионния екип. Операцията по заснемането на впечатляващите гледки продължава четири часа.

В компанията на прилепи и пещерни пеперуди, екипът на "Туризъм.БГ“ заснема целия маршрут, който води до зала "Уринарника". Зрителите на Българската национална телевизия ще имат уникалната привилегия да се насладят на кадри и от някои от другите галерии в пещерата.  

Заради пълзенето през процепи - на места с диаметър 40 сантиметра и преодоляване на дупки с голяма дълбочина, влизането в пещерата се осъществява само от професионални пещерняци.  Ходенето прав е надземна екстра, като пред всеки член от екипа на "Туризъм.БГ“ първо преминава водач, който показва каква техника трябва да се приложи за конкретния участък.

"Духлата“ се намира до село Боснек, община Перник. Образувана в резултат от дейността на подземните течения на река Струма, тя е втората по дължина в България – над 18 километра. Пещерата има най-сложните лабиринтни системи в страната и не е достъпна за туристи "Духлата“ е природна забележителност със статут на защитен обект.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна