Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В рубриката "Апостолът на свободата - 150 години безсмъртие" ви разказваме:

Спортен клуб събира средства за изграждането на паметника на Васил Левски в Бургас

Откриването е на 1 ноември 1938 г.


В рубриката ни до този момент ви разказахме за химна посветен на Васил Левски, написан от композитора Георги Шагунов, за оригиналната снимка на Апостола и за документи и снимки на негови сподвижници, които се съхраняват в бургаския архив.

Тук има и информация и за изграждането на бюст – паметника на  Левски в Морската градина. Той е открит тържествено през 1938 година по инициатива на местния спортен клуб „Левски“. 


Клубът е основан през 1921 г., това сочи протокол от учредяването, който е запазен в бургаския архив. Избрано е настоятелство и име на клуба, направени са 3 предложения, разказа директорът на Архива Данка Георгиева:

„ Предложени са Левски, Ботев и Гладиатор и категорично се избира името Васил Левски. В по – късните години в едно писмо на клуба е посочено, че е образуван фонд за направа на патрона – „заслужен българин Апостола Васил Левски“ и че средствата ще бъдат както от клубните приходи така и от дарения и възнамеряват паметника да бъде поставен в приморската градина“.  


Паметникът е изработен от сливенския скулптор Васил Вичев и на 1 ноември 1938 г. с тържествен молебен са осветени бюстовете на българските революционери, които се намират на една алея в Морската градина.

„Денят е бил много тържествен и са изпратени специални покани към кметовете на съседни общини и местни организации да участват в тържеството. Има съхранени такива до кмета на Средец и до дружество „Самосъзнание“, посочи още Данка Георгиева.


В архива са съхранени и документи на спортния клуб Левски и един албум от тяхната дейност, в него има снимка, която показва как дейци на клуба окичват паметника на Левски с цветя. 

Този материал е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.  



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени