Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

150 години от гибелта на Васил Левски – БНТ 1 със специална програма на 19 февруари

Поредицата за актуална документалистика на обществената телевизия „В кадър“ представя филма „Заловени писма“

На 19 февруари, неделя, по повод 150 години от гибелта на Васил Левски БНТ 1 предлага на своите зрители специална тематична програма, посветена на живота, делото и заветите на Апостола на свободата. В 18:00 ч. Българската национална телевизия ще излъчи пряко от паметника на Васил Левски в София възпоменателна церемония за безсмъртния син на България.

Специалната програма на БНТ 1 започва в 13:30 ч. с телевизионната театрална постановка „Тайната вечеря на дякона Левски“ по едноименната пиеса на Стефан Цанев. В ролите блестят имената на обичаните от поколения български актьори Даниел Цочев, Васил Михайлов, Стоян Алексиев, Валентин Танев, Доротея Тончева, Николай Урумов и други.

В 14:50 ч. следва музикалният филм „Песните на Левски“ нарежисьора Димитър Шарков, който ще отведе зрителите на обществената телевизия на едно вълнуващо пътуване в духовния свят на Апостола. Четиринадесет любими на Васил Левски песни ще прозвучат от повече от 50 именити изпълнители, сред които хор „Мистерията на българските гласове“, хор „Космически гласове от България“, квартетите „Юдит“, „Славей“, „Светоглас“ и „Ева квартет“. Водещ в разказа е актьорът Борис Луканов, снимките са осъществени в Драгалевския манастир и в Кремиковския манастир, както и сред живописната природа на Искърското дефиле, а всички изпълнители, които взимат участие, са в автентични костюми, предоставени от Фонда на БНТ.

В 18:00 ч. Българската национална телевизия ще излъчи пряко възпоменателна церемония от паметника на Васил Левски в София. Програмата на БНТ 1 продължава в 18:45 ч. с документалния филм„Майката на Апостола“, част от поредицата „България от край до край“ с автор и водещ Йордан Димитров. Филмовият разказ е посветен на 210 години от рождението на майката на Васил Левски – Гина Кунчева.

На 19 февруари от 19:30 ч. по БНТ 1 е премиерата на новия документален филм „Заловени писма“ от рубриката за актуална документалистика на обществената телевизия „В кадър“. Филмът „Заловени писма“ на Весела Смилец – автор и сценарист, Борислава Димова – сценарист и режисьор, Атанас Атанасов – оператор, Илия Стоянов – режисьор по монтажа, е реализиран със специалното участие на студенти от Нов български университет. Прихванати или издадени са две писма от Любен Каравелов до Васил Левски? Основателни ли са съмненията за предателство? Пред камерата на Българската национална телевизия застават проф. Пламен Митев, който проследява хронологията на процесите според документалното наследство, тюркологът Орлин Събев – преводач на новите османски документи, който описва властовия механизъм на Високата порта, както и историкът Дженгиз Йолджу, който представя делото на Васил Левски през погледа на турската историография.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна