Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученическо есе, победител в конкурс за Левски, изглежда плагиатствано!

Снимка: flickr

Есе за Васил Левски, което изглежда плагиатствано, се оказа след победителите на Националния ученически конкурс на тема "Аз съм Левски" и неговият автор бе награден.

Става дума за есето, спечелило в категорията "5-8 клас". Негов автор е седмокласникът Симеон Партаджиев от златоградското ОУ ”Васил Левски”

Церемонията по награждаване бе на 15 февруари в галерия "Средец" на Министерството на културата. В нея взеха участие зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов, зам.-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова, Васил Василев, председател на Общобългарския комитет "Васил Левски", акад. Владимир Зарев, проф. Иво Христов, директори на училищата и класните ръководители на победителите. В журито за оценяване на ученическите есета бяха писателят акад. Владимир Зарев и социологът проф. Иво Христов. 

Есето победител в категорията "5-8 клас" в голяма степен копира друго есе победител, но три години по-рано, в друг конкурс.

"Времето е миг от Вселената – минало, настояще, бъдеще. То е винаги с нас. Времето – то е съдник на нашите дела и дава своя оценка за забрава и безсмъртие. Времето… то е една безкрайна нишка невидима за очите, но вечно следваща небесния хоризонт , „…времето е в нас, а ние сме във времето“. Аз, човекът от 21 век, искам да хвана тази тънка нишка и по нея да се върна назад – в далечното минало на нашите деди. Време на сълзи, безправие, безчинства и робски хомот… Години на турска власт и достойнство." 

Така пише в началото на есето, с което седмокласникът Симеон Партаджиев участва в конкурса тази година и спечели в категорията "5-8 клас". Думите на младия писател са въздействащи и бяха препечатани частично от множество новинарски сайтове. Цялото есе е публикувано вече многократно от потребители във Фейсбук, препечатано е и в сайта "Площад Славейков"

Проблемът е, че по същия начин започва есето, печелило вече конкурс на Общобългарския комитет "Васил Левски" през 2020 г. Негов автор е Стефан Георгиев, който по това време е бил в десети клас на Националната Априловска гимназия.

А и не само началото е идентично. Сравнението на двете есета, показва, че текстът на Симеон Партаджиев е на практика идентичен с текста на Стефан Георгиев, като единствената разлика са леките съкращения.

Сравнението на двете есета може да бъде видяно на този линк, като вляво е есето на Симеон Патраджиев, а вдясно е на Стефан Георгиев, като в неговия текст с червено са подчертани абзаците, които са заимствани в другия. Всъщност "оригиналното" есе на Стефан Георгиев също бе критикувано и обвинено в плагиатство.

По-долу са двете есета.

Есето на Симеон Партаджиев

Есето на Стефан Георгиев

По публикацията работи: Екип БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна