Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградите БАФТА - както обикновено, но не съвсем

Кейт Бланшет получи наградата за главна женска роля
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Военният епос „На Западния фронт нищо ново“ доминира на церемонията за наградите БАФТА със седем отличия.

Тази година наградите на Британската филмова академия ще се запомнят освен с всичко друго и с нова церемония, двама водещи и ново място на събиитето.

Британскитe медии коментират, че е имало доста глупави моменти в шоуто, започнало със скеч на единия от водещите - актьора Ричард Е. Грант, който след като се смее с холивудската комедйина легенда Стив Мартин в Zoom, скача в „Батмобил“ и се движи по улиците на Лондон преди да пристигне в „Елизабет Хол“. На сцената Грант облича дълга бяла пелерина и се представя за „модна икона“.

Сега обаче към сериозната част.

Германският антивоенен филм „На Западния фронт нищо ново“ по Ерих Мария Ремарк спечели седем от общо 14-те награди, включително за най-добър филм. Така бе подобрен рекордът за награди за филм от неанглоезична страна.

Сред останалите награди са тези за най-добър режисьор на Едвард Бергер, най-добър адаптиран сценарий и най-добър неанглоезичен филм.

Приемайки наградата, Едвард Бергер каза, че създателите на филма са поели отговорността да разкажат тази история и за тях е чест, че публиката я е приела с огромна любов. Бергер отдаде почит на сражаващите се в Украйна.

Британският филм „Баншите от Инишерин“ на майстора на черната комедия Мартин Макдона завърши с четири приза. Актьорите Кери Кондън и Бари Киогън, донякъде изненадващо, получиха награди за най-добра женска и мъжка поддържаща роля респективно.

Като голяма изненада се приема най-добрата мъжка роля, връчена на Остин Бътлър за изявата му във филма „Елвис“. За абсолютен фаворит бе смятан Колин Фарел от „Баншите от Инишерин“.

Както се очакваше, Кейт Бланшет бе обявена за най-добра актриса за ролята си в „Тар“ - филм за известната диригентка и композиторка Лидия Тар.

Легендата Хелън Мирън пък разчувства присъстващия на церемонията принц Уилям, отдавайки почит на починалата му майка Елизабет Втора:

„Ваше величество, вие бяхте водещата звезда на нашата нация. Благодаря от името на БАФТА за всичко, което направихте за нашата филмова и телевизионна индустрия“.

Филмът „Навални“, посветен на руския опозиционер Алексей Навални, бе отличен в категорията за най-добър документален филм. Аторите на филма посветиха отличието на семейството на Навални и на българския разследващ журналист Христо Грозев.

Даша Навални, дъщерята на опозиционера, заяви, че „изпитва странно чувства да е на червения килим, докато баща ѝ е в затвора“.

Филмовите критици определиха като най-голям губещ филма „Всичко навсякъде наведнъж“. Доста абсурдният научно-фантастичен филм има повече номинации от всеки друг за предстоящите „Оскари“-и на 12 март, но спечели само в категорията за най-добър монтаж

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени