Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кюстендилци си знаят за три от четирите мандата, чакат изненади за единия

Снимка: Кирил Фалин

Ситуацията на старта на предизборната кампания за предстоящия парламентарен вот на 2 април за 10 МИР - Кюстендил изглежда непроменена. 4 мандата, които досега се печелеха с едни и същи водачи на листи - от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната" и БСП - по един, а проблемен се оказва четвъртият мандат. Веднъж го печели "Има такъв народ", веднъж Мая Манолова и нейното движение "Изправи се. БГ", а последния път го взе "Демократична България".

И преди официално да бъдат регистрирани листите на отделните партии и коалиции, очакванията са при ГЕРБ-СДС отново да води бившият вътрешен министър Христо Терзийски, при ПП, вече в обединение с ДБ, първи да е Георги Стамов, а при БСП отново бившият кадър от системата на сигурността и банкер Бойко Клечков, който е напът да постави рекорд по брой депутатски мандати.

"Разочарована съм и са много слаби. Явно нямаме читави хора. Не си стават хората. Трябва да направят нещо добро за Кюстендил. В национален мащаб Промяната и ДБ ще бъдат на първо място, но какво от това – пак няма да има правителство. ГЕРБ е вече минало. Дори ми е скучно, безинтересно. Но пак ще има избори, наесен", отбелязва бивша журналистка, сега собственик на арт галерия.

По-важни са местните избори, казва философът и доскоро гимназиален преподавател Динчо Желязков, бивш председател на Общинския съвет в Кюстендил. Според него народните представители от региона не представляват в парламента интересите на големи групи хора, а своите собствени и на тесни кръгове около тях.

Бившият кмет на Дупница д-р Първан Дангов, който постоянно влиза в листата на БСП, прогнозира, че левицата "ще си завоюва позициите, които има, без сътресения" и изтъква, че "мачът, който беше свирен на конгреса, не е завършен още".

"Хората масово няма да отидат да гласуват и ще се повторят резултатите. Това, че ПП и ДБ са се обединили, нищо не значи", смята минен инженер.

Политологът Борислав Ангелов вижда четвъртия мандат като "голяма въртележка, кой ще го получи в областта – възможно е да го получи "Възраждане", възможно е да го получи и ДПС".

Нов момент преди предстоящия вот са протестите в Кюстендил срещу високите местни данъци и такси. Първоначално прозвучаха и призиви за оставката на кмета Петър Паунов, подкрепян от ГЕРБ, който кара четвърти пореден мандат, а в досегашните кампании за парламентарен вот допринася за резултата на ГЕРБ-СДС. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна