Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вносът на швейцарското злато в Турция достигна през януари рекорден обем от 11 години

Снимка: PixaBay

Вносът на злато в Турция от Швейцария нарасна през януари до най-високото ниво от 2012 г., тъй като много високата инфлация в страната предизвика засиленото търсене на благородния метал.

Повече от 58 тона от благородния метал са изпратени в Турция, показват данни на швейцарските митници, цитирани от Блумбърг, като това е най-големият обем от поне януари 2012 г.

Износът на злато за Турция представлява 42% от общия износ на швейцарско злато и е в резултат на скок при закупуването на златни кюлчета, тъй като турската потребителска инфлация се ускори през миналата година до цели 85%.

Турското правителство обаче започна да предприема мерки за ограничаване на вноса на злато след опустошителните земетресения, отнели живота на поне 41 000 души. Банките също бяха помолени да определят минимални продажби на кюлчета на физически купувачи в опит да ограничат търсенето.

Покупките на чуждестранни злато бяха едни от най-големите негативни източници за влошаване на външните финанси на Турция през последните месеци, оказвайки допълнителен натиск върху вече обезценилата се турска лира.

Централната банка на Турция беше най-големият купувач през миналата година сред публично посочените институции, добавяйки към своите резерви 148 тона от благородния метал.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна