Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Европейско кино за учащи“ пое с нов випуск, 8 филма и майсторски клас

Снимка: Дом на киното

Първият семестър на „Европейско кино за учащи“ беше открит с прожекция на „Смирен“ на режисьора Светослав Драганов и до 27 март т.г. инициативата предвижда още 7 филма и един майсторски клас.

Програмата вече е традиционна и запознава ученици и студенти (с вход свободен) със стойностни български продукции, както и с избрани заглавия от съвременното европейско кино.

Филмите ще бъдат представени от режисьорката и основател на филмовата школа „Кино Клас“ Надежда Косева и програмния директор на Дома на киното Христо Христозов, а след края на прожекциите са предвидени дискусии с младите зрители.

„На откриването имаше много млади хора и това е показателно на големия техен интерес към съвременното кино – изтъкна пред Радио София Надежда Косева. - Това си е събитие. След „Смирен“ - игралния дебют на Светльо Драганов дискусия с него и оператора Веселин Христов имаше дълго и оживено.“

Другите български заглавия са Шекспир като улично куче(6 март, понеделник, 18:00 часа) – вторият режисьорски проект на Валери Йорданов, „Майка“ на Зорница София (17 март, петък, от 17:00 ч.), „Флорентинска нощ(27 март, понеделник, от 18:30 ч.) нарежисьора, сценарист и продуцент Сотир Гелев, който освен това ще проведе майсторски клас по анимация.


„Докато при едно интервю човек може да слуша въпросите, които журналистът задава, в Дома на киното всеки може да зададе въпрос. Целта ни е тези лекции и прожекции на „Европейско кино за учащи“ да се превърнат в място, където изкушените от изкуството ученици и студенти на София да могат да споделят, да разговарят, да имат своите провокации“, подчерта Косева.

Чуждестранните филми в програмата са:

  • нашумелият „Баншите от Инишерин“ (27 февруари, понеделник, 18:00 ч.) на номинирания за „Оскар“ режисьор и сценарист Мартин Макдона („Три билборда извън града“) с участието на Колин Фарел и Брендън Глийсън;
  • документалният „Водите на Пастаза“ (13 март, понеделник, от 18:30 ч.) от амазонската джунгла на португалската режисьорка Инес Алвеш.
  • филмът „Огън под дъжда“ (25 март, събота, от 13:00 ч.) на колумбийския режисьор Раул Гарсия Родригес, специален гост на София Филм Фест през март. (Режисьорът е завършил режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1990.)
  • комедията „Скрити съкровища“ (26 март, неделя, от 14:30 ч.) на Александра Кочеф, син на прочутия режисьор Тед Кочев.

Чуйте повече по темата в разговора на Гергана Пейкова.



По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна