Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„В кадър“ по БНТ е филмът „Войната в Украйна: Няколко истории по-късно“ – за разбитите човешки съдби

Гледайте филма на Александър Марков на 24 февруари, петък, от 22:00 ч. по БНТ 1

В ефира на Българската национална телевизия – в емисиите новини „По света и у нас“ и в актуалните предавания на обществената телевизия – се излъчва специална поредица, посветена на първата година от войната на Русия срещу Украйна. Проектът „Войната, която ни промени“ ще приключи с документалния филм на журналиста от БНТ Александър Марков – „Войната в Украйна: Няколко истории по-късно“ – в рубриката за актуална документалистика „В кадър“ на 24 февруари, петък, от 22:00 ч. по БНТ 1.

„Войната в Украйна: Няколко истории по-късно“ показва чрез свидетелските разкази на шест уникални личности как войната преобърна човешки съдби и беляза живота завинаги, пред какви драматични избори ги поставя, колко смели и трудни решения им се налага да вземат и каква цена плащат, за да защитят родината си. Героите на Александър Марков са „Любимата“, „Воинът“, „Доброволецът“, „Бащата“, „Журналистът“ и „Дъщерята“ – след 24-и февруари 2022 г. всеки един от тях поема по непознатите и критични пътища на оцеляването, събрани и разказани в документалния филм „Войната в Украйна: Няколко истории по-късно“.

Освен Александър Марков, който е автор и сценарист, екипът на Българската национална телевизия, реализирал филма „Войната в Украйна: Няколко истории по-късно“, включва Цветелина Йорданова – редактор, Весела Смилец – изп.-продуцент, Ивайло Стоянов – оператор, Тодор Илиев – инж. сателитни комуникации, Цветослав Юруков и Вероника Петрова – монтаж, Калина Ценкова – графичен дизайн, Мария Христова – режисьор.

Александър Марков е единственият български журналист, който беше в град Мариупол в периода от 20-и февруари до 25-и февруари, когато войната на Русия срещу Украйна започна и беше предадена на живо в ефира на Българската национална телевизия. Репортажите му от горещите точки – заедно с оператора Владимир Богдански и видеотехника Роберт Вецов – показаха събитията от първо лице и бяха излъчени над 540 пъти от 75 световни медии.

„Войната в Украйна: Няколко истории по-късно“ е своеобразно продължение на филма „Войната в Украйна: Началото“, също част от поредицата на обществената телевизия „В кадър“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени